foradia camaraalcoi

L’Oròsia Silvestre, una formació per a adults participativa i individualitzada

La cap d'estudis d'aquesta escola per a adults, Begoña Vicens, ens ha explicat amb detall com és el treball a aquest centre

Són moltes les persones que per circumstàncies han de traure’s el graduat escolar quan ja són adults, i per a ajudar-los amb aquesta formació està el Centre Públic de Formació Permanent d’Adults ‘Oròsia Silvestre’.

Per tal de conéixer millor el treball d’aquesta escola, hem estat parlant amb la seua cap d’estudis, Begoña Vicens. Com bé ens ha explicat, el graduat escolar es realitza en dos anys normalment, encara que pot variar segons cada persona. Les assignatures són les que es coneixen com a troncals (matemàtiques, castellà, socials…) i també hi ha optatives.

“Fem una atenció personalitzada, ja que són grups xicotets. Ens adaptem a la forma d’aprendre de l’alumnat mitjançant un seguiment prou individualitzat”, ens comenta Vicens. La mitjana dels alumnes són de 30 a 40 anys, i des del professorat, analitzen el perfil de la gent matriculada cada any, per a adaptar-se a les seues necessitats. La cap d’estudis també indica que hi ha persones de 18 anys, o inclús jubilats, que per circumstàncies no han pogut obtenir aquest títol escolar.

Per continuar adaptant-se a les necessitats de l’alumnat hi ha grup de matí, de vesprada, i també semipresencial, que segons comenta Begoña Vicens: “No és un ensenyament a distància. L’alumnat estudia a casa, però en les tutories es resolen dubtes. També és un ensenyament molt individualitzat, encara que té menys hores que el curs presencial”.

A més del graduat en secundària, també es pot aconseguir el de primària, i es fan altres cursos com el d’informàtica, anglés i francés (fins al nivell A2), o també cursos que sols són tutoritzats, però que els exàmens no es fan al centre, com podria ser el d’accés a la universitat, o els de la junta de valencià.

Com a novetats per al pròxim curs, Begoña ens avança que: “Volem fer dos aules taller, un de Filosofia aplicada a la vida quotidiana, i l’altre d’Escriptura i Creativitat. A banda, de cara a cursos de l’atur, tenim el curs de Competències Clau Nivell 2”.

Però, l’ensenyament no està sols a les aules de l’Oròsia, també es fan activitats fora, relacionades amb la cultura, museus, o altres institucions, i entre elles, la cap d’estudis destaca que: “Estem formant un grup coral, i a més, quan es recomponga l’associació d’alumnes, tornarem a fer activitats de caràcter esportiu com pilates o zumba”. Ara per exemple, l’alumnat de l’Oròsia, aprofitant que és la Mostra de Teatre, realitzarà algunes d’aquestes activitats anant a veure alguna de les obres d’aquest esdeveniment.

En conclusió, Vicens destaca que: “La diferència entre la nostra escola i qualsevol classe d’ensenyament per a adults és que tenim un ensenyament participatiu, d’intercanvi entre professorat i alumnat. Les propostes de l’alumnat sempre les arrepleguem. No fem classes de tipus magistral, sinó que són classes dinàmiques, innovadores, i en la que compta molt la perspectiva de l’alumnat i les seues propostes”, i afegeix que: “L’alumnat i el professorat són iguals, són els dos agents prioritaris, l’escola es fa a mesura que l’alumnat fa propostes, implicant-se en el procés d’aprenentatge. Per exemple, en alguns casos, són ells els que imparteixen tallers, perquè són adults i tenen coneixements. O el personal jubilat, que té una experiència i uns coneixements que hem de tindre en compte. També comptem a un programa plurilingüe, tenim moltes llengües, podrem tindre perfectament quatre llengües parlant a l’escola, i això ho fem perquè som un centre d’inclusió”.

El termini de matrícula començarà l’1 de juny en la pàgina mestreacasa.gva.es, i durarà quasi tot el més. A més, a partir del 18 de juny es podrà atendre presencialment al centre.

Font: Belén Rivas./

9octubre


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *