foradia mediambient

L’Alferes cristià Miquel Jordà xafarà els carrers d’Alcoi encarnat en Roger de Llúria

La Filà Alcodianos prepara una alferesia inspirada en Roger de Llúria i amb la música com un element protagonista, i Miquel Jordà serà l'encarregat d'encapçalar aquest seguici representant la figura del Alferes Cristià

Miquel Jordà enguany serà Alferes Cristià per la seua filà, els Alcodians. La seua vinculació dins de la festa comença des de xiquet, però vestint-se de Ligero, filà del seu tio. Complits els 14 anys, i amb la necessitat de fer-se un nou trage, va decidir apuntar-se a la filà del seu col·legi, els Salensians del Centre, i on estaven tots els seus amics. Així que, des de ben jove, Miquel forma part de la Filà Alcodians, filà on ha dut a terme diferents papers, com per exemple, encarnar la figura de Mossén Torregrosa en l’anterior alferesia, o fer l’esquadra d’en mig del 2015. Ara, per a continuar sumant experiències dins del món de la festa, Jordà serà Alferes.

Com ell mateix ha contat, la idea de fer aquest càrrec va nàixer precisament després de fer eixa esquadra en 2015: “Vam passar-ho molt bé, vam fer una colla d’amics que durarà tota la vida. I ahí va ser el moment que van pensar que teníem que fer l’alferes. Vam estar plantejant qui es presentava, i pegant-se colzades per veure qui tirava endavant. Finalment, en 2019 vam fer eixe pas endavant, mig grup d’eixa esquadra, i l’altre del montepio de la filà de tota la vida”.

Un any després d’eixa elecció, la Filà Alcodians ja començava els preparatius, però va arribar la temuda pandèmia que va paralitzar-ho tot: “La vida era d’una manera i ara és d’una altra. El món de la festa no ha eixit igual que va entrar. Molts artesans han perdut treballadors perquè han estat tres anys parats, i tornar a moure tot és molt complicat, i per tant els preus han augmentat. Al principi teníem un pressupost prepandèmia, i això ha sigut un problema”.

Malgrat aquests problemes, els Alcodians han continuat treballant per portar a Alcoi un càrrec en el qual ens contaran la història de Roger de Llúria, i de com va estar molts anys al servei de la Corona d’Aragó. “És una figura militar molt important. Ell va tenir el Comtat de Cocentaina, de fet, va viure allí i va morir allí. També va entrar en Alcoi i va ser el primer senyor feudal. Durant el seguici podrem veure certs capítols de la seua vida, i veurem entrar a l’exercit de Roger de Llúria als carrers d’Alcoi”, avança Miquel Jordà.

Santi Carbonell i Víctor Ferrer s’han encarregat de plasmar aquestes idees amb els seus dissenys, i tot el seguici, així com els trages de l’alferes, cavallers, dames i favorita, que serà la seua germana, seran obra d’aquests dos dissenyadors alcoians. Segons ha confessat l’Alferes sobre la seua indumentària: “Està molt elaborada, té molta feina, i, a més a més, es notarà que representa a la filà”. Els ballets de Carmina Nadal i Gabriel Amador ajudaran amb les seues coreografies a que el públic es clave dins de la vida de Roger de Llúria.

Però, una de les parts més importants d’aquest càrrec sens dubte serà la música. Per a l’ocasió Francisco Valor ha creat una banda sonora, que gira entorn de una peça principal, que serà la que baixe Miquel Jordà, ‘Almirall’: “El nostre objectiu amb la música és que la gent quan s’acabe l’entrada vaja xiulant la melodia de l’Alferes Cristià”. Tota aquesta banda sonora du el nom de Suite Alcodiànima. La presentació en concert de totes aquestes peces que acompanyaran el seguici, ha sigut un dels moments que l’Alferes recorda amb més estima, juntament amb la presentació càrrecs festers que se celebra al Teatre Calderón en Mig Any.

Jordà té ja tots els ingredients per a poder gaudir d’aquestes festes tan especials: “Espere que siga emocional. La veritat és que no ho he pensat molt. Estic centrant-me en viure moment a moment, cada instant”. Aquest càrrec també declara que no sabria amb quin moment quedar-se de la trilogia: “Tots tenen el seu encant, encara que si que espere amb il·lusió el Dia de l’Alardo”.

Una vegada finalitzat aquest any d’Alferesia, la Filà Alcodians continuarà amb preparatius per a poder portar al carrer a l’any següent la capitania de Dani Cano: “Es van triar els càrrecs el mateix dia, va ser un dia molt emocionant. Ens uneix una data i un objectiu per això estem treballant els dos junts per tirar endavant aquests dos anys de càrrecs”.

Font: Belén Rivas./


museus alcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *