foradia subscriutegrat

El Castell de Castalla, símbol històric al llarg del temps

La història amagada al cor del castell

La localitat de Castalla, pertanyent a la comarca de la Foia de Castalla, està vigilada pel seu Castell, el seu gran atractiu turístic. Aquest conjunt monumental és sens dubte l’emblema del municipi, i és tot una agrupació de béns culturals, tant materials com immaterials, i naturals, amb grans valors històrics, mediambientals i patrimonials.

Des de finals de 2020 el Castell es va convertir en museu amb dos intencions: potenciar el patrimoni cultural i històric del poble, i a més, apropar la història de Castalla als visitants que s’apropen a conéixer-la.

Aquesta fortalesa està dividida en tres parts ben diferenciades, que són el Palau, el Pati d’armes i la Torre Grossa. Concretament la part del Palau, ha sigut l’espai en el qual s’ha centrat aquesta conversió museística del Castell, i és que ara, els turistes poden veure un conjunt de peces que pertanyen a diferents èpoques, que van ser trobades a excavacions fetes a la zona. Fins al moment aquestes troballes estaven al Museu Arqueològic Provincial d’Alacant (MARQ), però des de l’Ajuntament de la localitat s’ha sol·licitat la cessió temporal.

També s’han fet moltes millores als voltants del conjunt del Castell per a facilitar la seua visita, i s’ha creat el Centre d’Interpretació Turístic.

La regidora de Turisme, Maite Gimeno, ha explicat que “potenciem les visites al Castell, el nostre atractiu turístic, amb entrades tant de demà com de nit, i volem que els visitants se senten atrets pel nostre conjunt patrimonial”. En aquest sentit, l’edil ha assegurat que “comptem amb un entorn privilegiat que no deixa indiferent a ningú, amb elements turístics que sumats a l’oferta gastronòmica que ofereix Castalla fan del municipi un lloc únic”.

A més del seu Castell, Castalla té altres llocs d’interés com el Convent de Pares Franciscans, un edifici d’estil Neoclàssic, caracteritzat per la seua   austeritat, i que va construir-se a principis del segle XIX; l’Ermita de la Sang, d’estil gòtic primitiu del segle XIII, o el Casal Fester, el lloc perfecte per a conéixer més a fons les tradicions del poble, i veure les vestimentes que s’utilitzen als Moros i Cristians de Castalla. Durant tot l’any el Casal organitza diferents exposicions temporals relacionades amb les seues festes i que estan obertes al públic amb entrada gratuïta. 

L’oferta turística del municipi es complementa amb el turisme rural, ja que disposa de diferents rutes de senderisme pels voltants naturals de Castalla, o rutes per a bicicleta. Un dels espais naturals més característics és l’àrea recreativa del Xorret de Catí. Aquestes instal·lacions estan rodejades de medi natural, entre la Serra del Maigmó, els Rasos de Catí, la Cresteria de Fraile, i la Serra del Cid. Des del Xorret de Catí es poden iniciar diferents rutes en bicicleta o a peu, i moltes d’elles organitzades des del mateix consistori.

Font: Belén Rivas./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *