Julia Company: “Crec que açò s’ha d’aprofitar per a transformar el nostre model productiu”
La directora de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), Julia Company, ha estat comentant quina és la situació actual de les pimes i que s'està fent des de l'entitat per a poder ajudar a pal·liar la crisi econòmica i social que ha deixat la Covid-19

- Quina ha sigut la implicació de l’IVACE durant la pandèmia, en 2020, per tal d’ajudar a les empreses?
El primer que vam fer va ser traure dos convocatòries d’ajudes que no estaven previstes en els pressupostos. Una estava dirigida a que les empreses pogueren compensar els gastos que va produir el teletreball, ja que moltes es van veure obligades a treballar així, i vam traure una ajuda dotada de 5 milions per a aquesta qüestió. L’altra línia també amb 5 milions va ser per a cobrir les despeses per a aquelles empreses que van decidir destinar una part de la seua producció a material sanitari.
Com eixos 5 milions van ser pocs, vam gestionar altres 5 milions juntament amb la Conselleria d’Hisenda per a cobrir les despeses de les empreses que van dedicar una part de la producció de material de protecció. D’aquesta manera amb la Conselleria vam ajudar també a les grans empreses, ja que l’IVACE sol cobrir sols a pimes. També vam posar a disposició de les empreses un consultor perquè poguera ajudar a l’homologació de productes i amb col·laboració dels Instituts Tecnològics, vam posar al mercat prop de 40 iniciatives que van donar solució a la pandèmia, amb productes com els respiradors.
- Ara pareix que ja es comença a veure la llum al final del túnel. Quina és la teua valoració de com s’han fet les coses?
Crec que la crisi sanitària està anant millor, gràcies al tema de la vacunació, encara que hi ha repunts, però són de menor gravetat, excepte en algun cas puntual, però la cosa està millor. Eixa crisi sanitària ha desembocat en una crisi social i econòmica, i eixa encara existeix, perquè la realitat és que hi ha hagut moltes empreses que han hagut de tancar, que no han pogut resistir aquesta situació. És cert que hi ha sectors que s’han vist més afectats que uns altres, encara que tots s’han vist repercutits. Al final si tanquen empreses, hi ha gent que es queda sense treball, i per tant, no poden consumir ni gastar, i això fa que l’economia es ressenta.
Per part de les pimes és cert que el que vam viure era un clima positiu, tant per la part sindical, com per la part empresarial, es va fer un esforç per col·laborar tots junts perquè va ser una situació difícil de preveure, i va haver molt d’interés per col·laborar. Possiblement un dels ensenyaments que ens ha deixat la pandèmia ha sigut que la col·laboració dona solucions, ja que de la col·laboració publicoprivada van eixir solucions de problemes que va crear la crisi; per exemple dotar de material de protecció als sanitaris. Jo crec que aquesta col·laboració ha sigut fonamental i hauria de durar en els anys.
- Has parlat sobre la crisi econòmica i social que ha deixat la pandèmia, i que encara està. Que creus que s’ha de fer a partir d’ara per tal d’aconseguir aquesta recuperació? Quin serà el treball de l’IVACE en aquests moments?
La crisi sens dubte perdura i durarà durant algun temps. Si la crisi sanitària haguera sigut més curta, l’eixida haguera sigut més ràpida. Crec que açò s’ha d’aprofitar per a transformar el nostre model productiu, i fer un model productiu més competitiu i més adaptat al context actual, però a més en eixa recuperació no podem deixar-se a ningú enrere, s’ha de fer un model que incloga a tots els sectors de la societat. A més, eixa recuperació s’està marcant des d’Europa, ha de ser una recuperació verda, que mire la protecció del Medi Ambient, la protecció dels treballadors i treballadores, per això sempre parlem que dins d’aquesta recuperació l’energia tindrà un paper fonamental; i no és una cosa que diguem des de l’IVACE, sinó que la Unió Europea està marcant ja el camí de la recuperació, i és el de la transformació digital, i des d’IVACE ho treballem des de fa molts anys; i també la transformació energètica, en la qual també fa temps que estem treballant, i el que anem a fer és incentivar perquè ningú es quede enrere i incentivar que les empreses s’incorporen a aquestes dos transformacions que són necessàries en un futur immediat. El que crec que ha fet la pandèmia ha sigut accelerar aquestes transformacions que eren necessàries.
- Deixant un poc la pandèmia enrere, quins són els pròxims projectes que té l’IVACE?
El tema energètic, amb el projecte amb el qual portem treballant des de fa anys, però que ara s’ha posat en evidència que és més necessari que mai, i és l’autoconsum energètic, i dins de l’autoconsum col·lectiu, i en les comunitats energètiques locals, siga en barris o als polígons industrials. Hem vist que el cost de l’energia no es pot assumir, i aquesta és una forma de fer més barata aquesta energia, a més de contribuir en la millora del Medi Ambient, i és una forma de mostrar el nostre compromís amb el Medi Ambient, i amb la nostra societat.
Començarem projectes d’economia circular perquè és un altre dels elements fonamentals, i ja hem posat en marxa l’Observatori d’Economia Circular, i esperem que d’ahí puguen eixir projectes molt interessants, a part dels projectes que hem presentat al Ministeri de Transició Ecològica per a posar en marxa amb aquests nous fons.
Pel que fa a la digitalització incrementarem les ajudes dirigides a les pimes perquè s’incorporen i digitalitzen tota l’empresa i que arriben a un nivell necessari de digitalització que faça que puguen incorporar-se a la indústria 4.0.
També teníem el projecte d’identificació d’empreses valencianes innovadores i tractores, en les comarques de la comunitat valenciana, perquè durem a terme un projecte pilot en el qual posarem en comunicació aquestes empreses amb altre tipus d’empresa perquè puguen fer relacions entre elles, i que tinguen major nombre d’empreses innovadores. Ho presentarem molt prompte, a principis de setembre, i incrementarà la base d’empreses innovadores valencianes.
- Esteu col·laborant amb el CEEI en la 24 edició dels Premis per a Emprenedors, quins beneficis té guanyar aquest certamen?
A més del premi en metall, i de poder gaudir de les instal·lacions de forma gratuïta, i de l’assessorament, jo crec que també està el reconeixement social i als mitjans de comunicació, i això pot donar un impuls, a més de connectar-se a un ecosistema del qual poden traure bones relacions.
Comenta i participa-hi