‘Tortugues al Mediterrani’ comença la seua segona fase
Aquest projecte està organitzat per la Fundació Oceanogràfic juntament amb 55 municipis que participen, entre ells, Oliva

Maria Josep Llorens, regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Oliva, i el regidor de Turisme i Platges, Kino Calafat, han explicat que la localitat d’Oliva continua amb la campanya de comunicació i de detecció de nius de tortugues marines en el litoral.
Aquesta iniciativa es du a terme gràcies a la Universitat de València, la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, la Fundació Oceanogràfic i l’ONG Xaloc, i té com a principal objectiu protegir i salvaguardar les tortugues marines, concretament la que és coneguda com a ‘tortuga boba’.
A pesar que totes aquestes administracions i entitats s’han esforçat moltíssim en el projecte, a hores d’ara sols s’ha pogut detectar un exemplar a les platges d’Oriola durant el mes de juny.
Una possible explicació perquè sols s’haja vist una tortuga, ha sigut per les mesures sanitàries imposades per les autoritats, com el toc de queda i les restriccions de la mobilitat que han pogut provocar que es perdera el rastre d’alguna tortuga ponent els ous a les platges del País Valencià, ja que en aquestes dates és quan comencen a fer eclosió els ous dels primers nius que s’han posat durant el mes de juny. La temporada, segons indiquen els experts, pot prolongar-se fins als primers dies del mes d’octubre.
La regidora de Medi Ambient ha demanat a la població d’Oliva “la màxima col·laboració i difusió d’aquesta campanya per a la detecció de nius, i en aquesta ocasió a la detecció de nounats de tortuga marina, així com els seus rastres a la platja per tal de protegir-los”.
En aquesta campanya, s’ha adjuntat un cartell en el qual apareix una imatge d’un nounat de tortuga boba, i com és el seu rastre en la platja, per tal que es dona difusió pels municipis que participen en la campanya de conscienciació.
Quan una persona trobe un ou de tortuga marina, o un nounat d’aquesta espècie, s’ha de comunicar al 112, i el servei d’emergències iniciarà el protocol corresponent.
Jesús Tomás, professor doctor de la Facultat de Biologia i investigador de l’Institut Cavanilles de la Universitat de València ha apuntat que: “és important que es transmeta aquesta informació al personal de neteja de les platges, perquè són aquelles persones que van a trobar amb major probabilitat aquests nounats o les seues petjades, ja que l’emergència del niu se sol produir de nit o a primera hora del matí”.
Per la seua part, Kino Calafat, ha destacat que: “entre les tasques de supervisió del personal que treballa en el pla d’ocupació de ‘Platges Segures’ a Oliva s’ha donat un tracte prioritari a la defensa de la biodiversitat de les nostres platges, de la seua flora i fauna. I així, com s’ha fet una campanya de conscienciació sobre el Corriol, i la seua llar, farem també tot el possible per salvar les tortugues marines que trobem a Oliva”.
Comenta i participa-hi