lasarga

“Som artistes”: Un enfocament socioeducatiu vers l’obra d’Antoni Miró

Article per Elena Navarro Villar, coordinació i desenvolupament del projecte premiat per la Càtedra Antoni Miró d'Art Contemporani de la Universitat d'Alacant l'any 2019.

Els drets humans, el sentiment comunitari, els “personatges” que ens rodegen al llarg de les nostres vides, els ponts que ens uneixen i acosten. Elements reconeguts i reconeixibles i que hem volgut buscar i trobar vers l’obra d’Antoni Miró i el treball conjunt d’un grup de dones sota la denominació de “Som artistes”. Es tracta d’una experiència socioeducativa que va començar a principis de 2019 i fins a tot el 2020, dins un treball auspiciat per la Càtedra Antoni Miró d’Art Contemporani de la Universitat d’Alacant. 

El present catàleg i exposició és el reflex visual del procés realitzat durant tot aquest temps mitjançant diversos tallers amb diferents temàtiques a la recerca d’una visió social, cultural, educatiu i també de difusió artística de l’obra de l’artista plàstic alcoià Antoni Miró. El grup de treball es va autodenominar, des del seu inici “Som artistes”. Dones de distintes nacionalitats i continents (africà, americà i europeu) que han coincidit en un espai de comunicació coincident: l’art. Així, el grup ha evolucionat amb el diàleg compartit de les pintures de l’artista, conduint-se cap a la reflexió i la capacitat creadora, generant noves realitats amb la construcció col·lectiva dels seus relats. D’aquesta forma, “Som artistes” ha aportat el valor de la llibertat de ser dona en el món. 

Aquesta exposició pretén transmetre en imatges la sistematització de l’experiència realitzada, dins un procés emmarcat per diverses línies d’accions: en primer lloc, contemplem la Cultura, i dins d’ella les arts plàstiques, amb un protagonisme en el desenvolupament de les persones i les comunitats socials, com a facilitadores d’informació, creativitat, dignitat i identificació. Unit a això es fomenta la participació i la inclusió activa en la societat. En segon lloc, l’Educació Social, des del treball professional i mobilitzador del Tercer Sector, és a dir, de les entitats no governamentals sense ànim de lucre, que incorpora les possibilitats didàctiques que el llenguatge de les arts plàstiques generen en diferents col·lectius socioeducatius. D’aquesta manera les persones són capaces d’expressar, afirmar i desenvolupar el seu propi potencial humà amb la seua singularitat, creativitat i responsabilitat. Així mateix es promouen condicions de plena igualtat perquè totes les persones puguen sentir-se respectades i ser respectuoses, capaces de dialogar, i es fomenta l’aprenentatge compartit que beneficia a la construcció col·laborativa del coneixement acadèmic i social. Després, els Drets Humans i el seu potencial en valors, que ens ofereix estratègies de transformació dels col·lectius i les comunitats des de la Cultura de Pau. En aquest sentit el grup participant de l’experiència es va vincular a la comunicació artística d’Antoni Miró, i de manera transversal al concepte Justícia Social de la seua obra, mitjançant les tècniques pedagògiques de foment del treball col·laboratiu. Ací s’enquadren els aspectes més pràctics d’aquest procés pedagògic, amb el grup de dones participants i la forma en què van coneixent a l’artista i els temes seleccionats que van desenvolupar moments de reflexió i creació, tant individualment com col·lectivament. I, finalment, en quart lloc, el reflex de les sessions realitzades amb el grup, indicant els objectius i els continguts transmesos, així com les reflexions de les participants, a través de les quals es pot apreciar l’evolució en apoderament comunicatiu i aprenentatge mutu. 

El resultat ha sigut una combinació de xicotets assoliments pedagògics mitjançant la pintura d’Antoni Miró, unit a la decisió del grup per continuar coneixent i compartint experiències artístiques en espais museístics pròxims. 

El meu agraïment a l’artista i el seu equip aixi com a l’Associació Intercultural Candombe per facilitar-me material, idees i difusió de les accions al mateix temps que es produïen, i també als col·lectius participants implicats, perquè amb elles es demostra com l’Art mobilitza consciències, construeix persones i transforma realitats. 

Font: Elena Navarro Villar, coordinació i desenvolupament del projecte premiat per la Càtedra Antoni Miró d'Art Contemporani de la Universitat d'Alacant l'any 2019./


firamodernistaalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *