Viatja de l’Albufera de Gaianes al Benicadell ple d’història, cultura i natura
Gaudeix dels paratges màgics d’aquest meravellós poble

Als peus de la Serra del Benicadell, a la comarca de El Comtat, està el municipi de Gaianes, que gaudeix d’una ubicació perfecta per a poder practicar diferents esports en la natura i poder visitar tots els paratges que envolten el poble.
Un dels punts naturals més atractius de la zona és l’Albufera de Gaianes, que té el seu origen en el segle XV i que hui dia és un lloc amb un gran valor ecològic. És un important humedal, que des de l’any 2004 està dins del Paisatge Protegit del Riu Serpis. Compta amb una superfície d’11,2 hectàrees, i la seua llacuna està molt freqüentada per aus migratòries, i d’altres ocells que han escollit aquest paratge com la seua llar. Per a poder observar bé totes aquestes aus, es pot entrebesar una passarel·la que condueix fins a l’observatori d’aus per a practicar el ‘birdwatching’.
Després de fer aquesta visita per l’Albufera, es pot continuar fent rutes per la Serra del Benicadell, una de les més importants de la Comunitat Valenciana, i que fa frontera entre la comarca de El Comtat i la Vall d’Albaida. Aquesta serra s’estén per uns vint-i-cinc quilòmetres i el seu cim, a 1.104 metres d’altura és un gran repte per als senderistes, però que val la pena fer per tal de contemplar les vistes tan a prop del cel. Per a poder accedir, hi ha diferents rutes que es poden fer a peu, i també en bicicleta.
En aquesta serra es conserven algunes restes del castell, construït en època cristiana, i està un dels jaciments més destacats dels primers assentaments humans, Serca, del mil·lenni II aC, a més d’altres jaciments com la Cova Negra.
A més de practicar esports en la natura, també es poden veure al municipi elements d’interés patrimonial i cultural. Per exemple, l’església de Sant Jaume Apòstol, que va ser construïda en el segle XVI sobre una mesquita; o l’ermita de Sant Francesc de Paula, ubicada en la part alta del calvari, i que es va edificar a principis del segle XVIII.
I si es vol finalitzar la visita amb un museu, Gaianes té el seu Museu Etnològic en el qual s’explica la tradició del poble en el cultiu d’oliveres i la producció d’oli.
Comenta i participa-hi