foradia pressupostparticipatiualcoi

Oliva fomenta projectes sostenibles amb la posidònia

Aquesta planta aquàtica oxigena i dona vida al Mar Mediterrani des de fa més de 100.000 anys, però a més d'aquesta utilitat, s'han buscat altres inclús domèstiques

En les costes de la zona d’Oliva es poden trobar grans quantitats de posidònia, una planta que té molts beneficis, i per això, el regidor de Turisme i Platges de la localitat, Kino Calafat, ha tractat als últims anys de treballar amb ell, i fomentar projectes de sostenibilitat i fer-ne una reutilització després de recollir tones i tones de les platges de la ciutat.

Els projectes compten amb la col·laboració d’institucions i empreses d’innovació, que han apostat, per exemple, per la creació de mobiliari urbà a través del tractament d’aquesta planta.

Concretament, el consistori oliver treballa des de fa mesos amb la Universitat Politècnica de València, i amb l’empresa Saludes Play, per a convertir aquesta planta en mobiliari urbà, gràcies a tècniques com la cocció, fundició, compactació, extrusió i solidificació, a través de la refrigeració.

Des de l’antiguitat aquesta planta ha tingut moltes utilitats, gràcies a l’aplicació que va fer la població de les zones costaneres de tot el Mediterrani. Algunes de les utilitats ha sigut per a embolicar els vidres i ceràmiques que procedien d’Itàlia, o peix fresc per a traslladar-ho a l’interior de la nostra península, ja que les seues propietats mantenien el menjar en condicions. S’ha utilitzat a més com substitut de la palla, o com a llenya per escalfar menjar.

Universitats de tot el món estudien les seues propietats, i des de l’Ajuntament d’Oliva, i altres de la Marina Baixa, han aprofitat aquesta oportunitat l’oportunitat que ha suposat que les grans quantitats de plantes que han arribat a les costes després dels temporals als últims anys.

Actualment s’acumulen tones d’aquestes fulles a la platja d’Oliva i platges pròximes. Una acumulació que no és brutícia, encara que algunes persones pensen que si; però en canvi, és una barrera natural per a frenar la degradació i retirada d’arena de la platja i un efecte amortidor de l’onatge, com a protecció de les dunes i de les zones residencials i urbanes de les ciutats costaneres.

Amb el conveni que s’ha fet amb l’empresa Saludes Play, i la Universitat Politècnica de València, es pretén establir una sèrie d’actuacions per a la creació de mobiliari urbà i senyalització.

En aquest procés de reutilització i reciclatge de materials orgànics i plàstic de consum humà, també s’ha utilitzat la corfa d’arròs i el polímer. Les diferents fases que segueixen a continuació són la trituració dels materials orgànics i elements plàstics; la seua cocció, que depenen de la mescla dels elements pot arribar a una temperatura entre 185 i 200 graus, i que també varia segons el moment del procés, ja que a l’inici es busca la fundició dels materials perquè queden en una pasta homogènia, i a continuació es puga compactar i donar forma a través de l’extrusió.

Després, aquesta pasta passa per uns motles que baixen la temperatura i milloren les prestacions per tal d’evitar possibles escletxes i augmentar la seua durabilitat i resistència.

Ana Morell, vicealcaldessa d’Oliva i regidora de Pacs i Jardins, ha agraït a l’empresa, i als socis gerents de Saludes Play, Gonzalo Beta-Frigola i José Soriano, la seua predisposició per a fomentar aquests tipus de projectes sostenibles i innovadors que repercutiran en una presa de consciència i de la importància per a la ciutadania d’aquests tipus d’accions conjuntes entre empresa i administració.

Calafat, per la seua banda, ha fet valdre la capacitat creativa de tots els agents implicats en aquest projecte per a donar solució i resposta a una circumstància particular d’Oliva.

Per part de l’empresa, han agraït la confiança de l’Ajuntament d’Oliva, més encara després de la visita dels edils olivers, que presenten una actuació global i transversal a diverses regidories del consistori saforenc.

Font: Redacció./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *