foradia pressupostparticipatiualcoi

Les persones amb problemes de Salut Mental greus poden accedir al servei d’Atenció i Seguiment

L'objectiu del programa és prevenir la cronificació d'aquests problemes i procurar la permanència de la persona en el seu entorn familiar i comunitari

Des de finals del mes de juliol es va posar en marxa en Alcoi un nou servei, amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana. Es tracta del Programa SASEM: Servei d’Atenció i Seguiment per a les persones amb problemes de Salut Mental Greu.

Aquest programa té com a objectiu prevenir la cronificació dels problemes de salut mental i procurar la permanència de la persona en el seu entorn familiar i comunitari, evitant la institucionalització. Per tal d’aconseguir-ho es treballarà amb les persones mitjançant atenció domiciliària, desenvolupant intervencions en els entorns de convivència de la persona usuària, i es completarà aquesta tasca amb la Unitat de Salut Mental, treballant la consciència de la malaltia i l’adherència en el tractament, informant i capacitant a les famílies per a evitar situacions de sobrecàrrega familiar, prevenint les crisis, promovent la salut, i potenciant la integració comunitària.

L’atenció comunitària es treballarà des de la perspectiva de la recuperació, que situa a la persona en el centre de la intervenció, procurant el seu apoderament. Dins d’aquesta metodologia, SASEM ofereix una atenció especialitzada coordinada amb la Unitat de Salut Mental, des d’un enfocament integral que inclou a les famílies i a través d’un equip de personal tècnic multidisciplinari format per dos psicòlogues, dos educadores socials, una treballadora social, i una tècnica en integració social.

Aquest servei està dirigit per a persones entre els 18 i els 65 anys, amb problemes greus de salut mental, necessitat en qualsevol dels seus moments evolutius i amb una sèrie de necessitats en l’àmbit social i comunitari derivades de diverses possibles causes com: falta de suport familiar que garantisca la seua autonomia, manca de capacitats i habilitats per a viure de manera autònoma, dificultat de vinculació amb els recursos del seu entorn i comunitat, necessitat de suport específic en el retorn al domicili després d’un ingrés hospitalari, dificultats de comprensió degudes a la mateixa patologia i a la deterioració cognitiva, o el reconeixement d’un grau de discapacitat o grau de dependència.

Els Serveis Socials de l’Ajuntament d’Alcoi seran els encarregats de derivar a les persones que ho necessiten a aquest servei.

Per a la regidora de Polítiques Inclusives, Aranza de Gràcia: “Els efectes de la pandèmia en les persones han posat damunt de la taula els problemes reals de la malaltia mental. Una realitat, que des d’aquest nou servei d’atenció i seguiment a la malaltia mental, el SASEM, volem millorar i actuar en la convivència i en la qualitat de la vida”.

A més d’aquest programa, des de l’Ajuntament d’Alcoi es vol donar visibilitat al tema, i per això s’han sumat a la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebra el dia 10 d’octubre. El lema escollit ha sigut ‘La salut mental, un dret necessari. Demà pots ser tu’. Durant el diumenge 10 d’octubre van il·luminar-se alguns edificis més emblemàtics amb el color ocre.

Font: Redacció./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *