foradia pressupartialcoi

‘El Castellar’ tindrà un projecte de consolidació de 240.072 euros

L'execució es realitzarà en dos parts i el seu l'objectiu es posar en valor aquest jaciment

L’Ajuntament d’Alcoi ha presentat en el registre general el Projecte Bàsic i d’Execució d’Intervenció Arqueològica i Arquitectònica per a la Consolidació, Posada en Valor i Adequació dels Accessos del jaciment arqueològic ‘El Castellar’ d’Alcoi. Aquest projecte ha estat redactat per l’arquitecte Rafael Silvestre García i l’arqueòleg Germán Pérez Botí.

La intenció del projecte és invertir en la conservació, protecció i difusió d’aquest enclavament arqueològic declarat Bé d’Interés Cultural. El document que s’ha presentat, haurà de ser informat pels tècnics d’arqueologia i arquitectura de l’Ajuntament, així com pel Parc Natural de la Serra de Mariola, quant a la reglamentació mediambiental i posteriorment aprovat per la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià.

Amb aquesta iniciativa es restauraran algunes de les principals estructures constructives d’època andalusina com són la muralla o l’aljub. També s’establiran les mesures preventives per a la seua conservació, es millorarà la visibilitat, accessibilitat i senyalització, alhora que s’invertirà a promoure la seua divulgació social, cultural i turística.
Quan la Conselleria de Cultura aprove el projecte, es procedirà a licitar l’execució de les obres i a iniciar els treballs dins de l’any 2022. Es contempla que les intervencions arqueològiques com les arquitectòniques, es realitzaran en dos fases que està previst que es duguen a terme en un termini de cinc mesos. El cost total d’aquesta intervenció a ‘El Castellar’ serà de 240.072 euros.

Des de la regidoria de Patrimoni Històric s’està treballant per a fer valdre, tan de forma cultural, com turística aquest espai, gràcies a una millora que passa per l’adequació dels accessos, que permetrà als visitants, a través de diferents panells i de la tecnologia, la comprensió d’aquest important poblat relacionat amb el passat àrab d’Alcoi.

Als últims anys s’han trobat diferents elements rellevants al jaciment, ja que s’ha aportat valuosa informació sobre el passat àrab de la ciutat, i açò ha sigut un descobriment valuós en l’àmbit provincial, ja que s’ha pogut estudiar l’inici de la presència andalusina en les nostres terres, un fet històric poc conegut i investigat.

Lorena Zamorano, regidora de Patrimoni Històric, ha destacat la importància d’aquest nou recurs cultural, i ha indicat que: “En els últims anys, gràcies a les excavacions impulsades pel Museu Arqueològic Camilo Visedo, i la dedicació, constància i direcció de l’arqueòleg alcoià, Germán Pérez Botí, hem descobert al Castellar un poblat fortificat andalusí de gran importància. Les excavacions han sigut significatives i ara és moment de centrar-se en la seua conservació que ha d’anar de la mà de l’adequació i la interpretació perquè els visitants no especialistes en arqueologia puguen conéixer aquesta part significativa de la història àrab d’Alcoi”.

Font: Redacció./


pressupartialcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *