foradia subscriutegrat

Yolanda Balaguer: “Abans era una dedicació plena, ara és plena i mitja”

Amb l'eixida de David González de l'alcaldia d'Oliva per a ocupar el càrrec de director de l'Institut Valencià d'Estadística, ara Yolanda Balaguer pren el relleu per a liderar el projecte polític d'Oliva. Sols un mes després de substituir a González, hem volgut parlar amb l'estrenada alcaldessa sobre aquest canvi

Yolanda Balaguer és Tècnica en Relacions Públics, i especialitzada a Londres en Viatges i Turisme. Ha treballat a la capital Anglesa, a l’Ajuntament d’Oxford, en Sidney, Madrid, o València, però des de l’any 2005 torna a residir al seu poble, Oliva. A la seua localitat ha treballat a l’Ajuntament com a administrativa, i per a una empresa d’energies renovables, però des de l’any 2018 la política, i el grup Compromís van entrar en la seua vida, i encara que ella mateixa diu d’ella que: “no tinc un perfil polític extens, però si tinc una gran devoció pel meu poble”; ara ha arribat al màxim càrrec que podia ostentar a la ciutat d’Oliva, l’alcaldia.

  • Esperaves poder ocupar el lloc que ha deixat David González?

En un principi formes part d’un projecte polític, però la veritat és que no. No era una cosa que jo pensava que anara a passar, però al cap de dos anys de ser regidora i tindre una relació molt estreta amb l’administració, departaments i alcaldia, doncs, a poc a poc eres una extensió de l’alcaldia. Quan ho van plantejar al grup, per la dedicació i devoció que li tinc al meu poble, i per suposat per la responsabilitat, vaig acceptar.

  • Vas començar el càrrec a finals de setembre. Com ha sigut el primer mes amb aquest nou càrrec?

L’he assumit conscient de l’alta responsabilitat que implica i continuant amb la tasca municipal d’aquest càrrec. Intentaré sempre, amb honestedat, rigor i dedicació complir amb tots els objectius que tenim com a partit polític, però sempre posant per damunt els interessos de la ciutadania. El dia a dia és complicat. Vam estar un temps en el qual David va estar preparant-me per a donar-me el testimoni. Són molts els documents per a firmar que passen dia a dia, i requereix molta atenció, comprovar amb tècnics, amb el secretari jurídic… Ara aquest mes ha sigut agarrar-me al dia a dia d’aquesta dinàmica. També en actes que has de fer presència, com a representant del municipi, i intentant que l’agenda estiga un poc més a prop de la ciutadania, apropant-me als barris, i intentar solucionar tot el que puga, a més, de tots els projectes que hi ha. Un mes molt ocupat, dedicat, però ja et dic, igual que la resta dels meus companys, si abans era una dedicació plena, ara és plena i mitja.

  • Continues amb les regidories de Benestar Social, Comerç, Mercats i Consum?

Continue en Comerç, Mercats i Consum. El que he delegat en Yolanda Navarro és Benestar Social, ella a més, també porta Esports i Festes. Ja hi havia alguns projectes que s’havien començat en la regidoria de Benestar Social, com el pla d’Habitatge, i també el d’Accessibilitat. Són projectes que no he abandonat per complet. És a dir, no he abandonat completament Benestar Social, tinc eixe compromís, i eixa relació amb aquesta regidoria, intentant que tots els projectes continuen el seu calendari d’acció, i per això forme part d’algunes reunions o comissions de seguiment. A banda, en Comerç, Mercats i Consum, el càrrec també du la de Policia, Seguretat, i algunes de les delegacions que no estan pròpiament delegades com Indústria, o Administració General. És a dir, hi ha algunes que venen unides a l’alcaldia, que no són regidoria com a tal.

  • Ara mateix, com està la legislatura començada, ja hi haurà molts projectes iniciats, però ara que eres alcaldessa: Què t’agradaria fer en Oliva?

És una bona pregunta. Primer que res, continuar amb els projectes que ja estan encetats, s’ha de seguir en eixe Pla d’Inversió Municipal de més de 5 milions d’euros, que ens vam comprometre que són inversions per al poble, com l’acabament d’edificis públics, com l’edifici de Policia, alguns plans autonòmics com el Convivint, la millora dels polígons de l’IVACE, els dos edificis de la Conselleria de Serveis Social, les ajudes de l’ARRU… hi ha molts projectes. Altres d’inversió d’Infraestructures, la nova depuradora… Són coses que es continuaran.

Com alguna cosa personal, m’agradaria el mateix que a la resta de la ciutadania, que l’administració estiga més a prop de la ciutadania, ser més eficients a l’hora de gestionar; ordenar i transformar de forma tranquil·la l’espai públic, que es facilite l’accés a l’habitatge, impulsar l’economia i el treball, una Oliva més avançada. Però si em dius alguna cosa més personal, doncs la veritat és que tinc dos filles de 17 anys i m’agradaria que no es hagueren de desplaçar fora d’Oliva per a poder anar a llocs d’oci, per exemple; és una cosa que crec que tenim molta mancança.

A més de tot el que és el dia a dia, que és la neteja, les voreres, que és evident, però també, una part molt important és el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, i continuar eixa mobilitat, de cara a la Marjal, per exemple, o la via cicloturista, que estic molt compromesa. Tenim una naturalesa molt important, que hem de cuidar-la; i hem de conscienciar a la ciutadania, que no sols està el desplaçament en cotxe com a tal, encara que és important la connexió en l’AP-7, però la part del Medi Ambient és molt important per a nosaltres, i poder donar eixa mobilitat, preservant la nostra fauna autòctona. És una part molt important, perquè si s’ha notat en la pandèmia és que hem de valorar més el nostre entorn verd.

  • Que significa per a tu, com a ciutadana d’Oliva, arribar a aquest càrrec?

És un reconeixement molt important, que assumisc amb humilitat, amb molt de respecte també cap a altres grups polítics, perquè sé que és el màxim reconeixement de cara a una carrera política. Em suposa un orgull, amb tota la dedicació, perquè no em mou l’ambició, sinó la devoció que li tinc al meu poble. Intentaré fer-ho com millor puga, i ser la millor ambaixadora del meu poble allà on vaja, i demanaré el que faça falta.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *