foradia subscriutegrat

Raül Llopis: “Volem mantenir la relació entre l’administració i tots els artistes locals”

El regidor de Cultura, ha fet balanç sobre la situació de la Cultura a Alcoi, en un any que la ciutat ha pogut gaudir de ser Capital Cultural del País Valencià, i ha parlat sobre projectes de futur

  • Alcoi ha sigut, juntament amb Bocairent, la Capital Cultural de la Comunitat Valenciana durant el 2021. Quin balanç es fa des de la regidoria de Cultura?

El balanç és molt positiu, perquè hi ha hagut coses que s’han facilitat des de la Conselleria i des de l’Institut Valencià de Cultura, que han fet que s’eleven més totes les propostes de programació que es poden fer en un any habitual, i a més a més hi ha hagut projectes; per una banda, han crescut gràcies a la Capitalitat, com poden ser Animalcoi, o activitats i projectes associats a l’IVAM CADA Alcoi. Hem fet més gran la programació de la Capella de l’Antic Asil, aplegant a poder concloure la Capitalitat amb un premi, a eixe espai. En totes les accions que s’han fet hem potenciat, més si cap, la programació en general que duem a terme des de la regidoria, i l’Ajuntament. En certa forma també estem contents perquè dins del que cap, i amb la pandèmia i les limitacions que hi ha hagut, hem pogut fer tot el que ens han proposat i tenia vincle amb el projecte que nosaltres vam presentar. Sí que se’ns han quedat projectes que eres inviables fer com un congrés de dansa, però no es podia fer perquè s’havia de portar a gent de fora; ens ha caigut també una activitat que volem dur-la a terme quan tinguem possibilitat, que era exposició conjuntament amb el Prado, i amb altres museus i entitats per a honrar la figura d’Antonio Gisbert. Però sí que hem pogut fer molts altres projectes interessants, i vam engrandir la programació que vam presentar en el mateix projecte, i entrant amb sinergies de col·laboració amb altres entitats i col·lectius.

  • En total, moltes accions s’han pogut realitzar?

No podria dir-te, perquè no ho recorde. Perquè a més, de fet, una cosa que ha tingut bona la Capitalitat, és que les entitats o col·lectius de la ciutat, és que la seua programació ha estat dins de la Capitalitat. Podríem estar parlant de moltíssimes activitats, perquè des de qualsevol presentació de llibre, o edició, o exposició, ha estat dins; a banda de totes les activitats que des de l’IVC, i la Conselleria han proposat. Podria dir-te que moltíssimes.

  • Alcoi podria tornar a gaudir d’aquesta distinció d’ací a uns anys?

En principi no per com està conceptuada aquesta distinció, ja que premien des de Conselleria les bones pràctiques, i la forma de treballar per la Cultura. Aleshores s’ha d’anar canviant de població. Una cosa que hem fet bona per part nostra, i de fet el conseller va traure pit reconeixent les Capitalitats d’Alcoi i Bocairent, és que nosaltres, una sèrie de carències que es produïen, anàvem a millorar-les, com fer-ho tot d’una forma més sostenible econòmicament i logísticament, perquè altres ajuntaments no patiren el que nosaltres hem patit. És a dir, volíem millorar la programació, però també optar d’unes partides econòmiques per a poder fer front a eixes activitats. Nosaltres ho vam obtenir, i vam gaudir de moltes propostes que econòmicament valien molt.

  • El dia 1 de gener finalitza la Capitalitat. Es continuarà amb el mateix ritme i qualitat a l’hora de programar activitats culturals?

Potser a més, perquè s’ha de tindre en compte que per culpa de la pandèmia, moltes de les coses que volíem fer s’han anat condicionant a la pandèmia, i això fa molt perquè nosaltres teníem pensades moltíssimes coses per a carrer, per a moltíssima gent, i malauradament, no s’han pogut fer. Esperem que puguem retrobar-se amb una realitat com la que hem conegut per a poder retornar a fer algun esdeveniment o encontre per a celebrar que hem eixit d’aquesta. Continuarem amb la línia que hem portat, millorarem les relacions entre els nostres artistes, ja que tenim contacte amb el teixit creatiu, i al mateix temps volem que tant tècnics com professionals del sector es puguen beneficiar de l’activitat que nosaltres estem fent, i això voldrà dir que continuarem generant un colp d’economia, i de treball entorn de la cultura.

  • Es pot avançar algun esdeveniment?

Si tot millorara podríem fer un gran esdeveniment, per exemple entorn de la Mostra. Està treballant-se amb la regidoria de Joventut per a poder fer algun concert gran, i totes les accions de programació habitual que tenim com cicles, exposicions… El que es pretén és buscar la possibilitat que més avant, quan tot siga normal, fer un macroesdeveniment que es puga congregar a molta gent i poder celebrar que s’ha acabat aquesta pandèmia.

  • Per una part estan els esdeveniments, però a més, hi ha altres projectes com Industri.art o Alcoi Glocal Culture Broadcast, però, algun més?

Com a projectes, volem consolidar aquestes dos plataformes, i a més, continuar amb jornades o activitats com cursos, o accions formatives, perquè els mateixos artistes puguen professionalitzar-se i saber com presentar projectes, i ajudar-los a ells a saber comercialitzar per a poder generar economia, i a més, per la nostra part, mantenir la relació entre l’administració local i tots els col·lectius i artistes locals. Eixa és la nostra base fonamental. A més, volem continuar la línia que van començar en la capitalitat de retre homenatge a gent del món de la cultura, com per exemple l’homenatge a José María Valls Satorre, a Antoni Miró, s’ha reconegut la figura de l’Ovidi, la d’Isabel-Clara Simó, està prevista l’exposició a Antoni Gisbert… Es pretén es continuar fent homenatge a tots els i les artistes alcoianes, que d’alguna forma han treballat per la cultura alcoiana i continuen fent-ho.

  • Parlant d’homenatges, recentment s’ha estrenat l’espectacle de Camilo Sesto.

La valoració és molt positiva. Per la nostra banda, nosaltres sabíem al que anàvem i sabíem que anava a ser un èxit. Ja hi ha unes 17 o 18 capitals de província de tota Espanya preparades perquè vaja aquest espectacle. Unes 3.600 persones han passat en les sis funcions del Teatre Calderón, sabem que en Bilbao, València, Pamplona, Sevilla, Las Palmas… va a trencar-ho tot, perquè l’espectacle estarà molt més rodat, i per a nosaltres ha sigut un plaer poder participar d’aquest projecte i que es poguera parir ací, perquè és una forma de vincular la figura de Camilo amb la ciutat d’Alcoi, i és una forma de promoció, perquè volem que l’espectacle vaja molt vinculat a la ciutat perquè la gent siga conscient on va nàixer Camilo i on estarà sempre ell, i el museu que estem preparant.

  • Hi ha novetats sobre el museu?

Hui dia ja podem dir que hi ha projecte de reforma. Que possiblement a l’inici de 2022 ja comencen les obres, i com a novetats, ja hem vist com s’està plantejant el museu i ens agrada molt la proposta, perquè és molt sostenible, però també molt atractiu, amb diferents espais en els quals el material anirà intercanviant-se, anirà renovant-se perquè tinga un poc d’atracció cap a la gent. Mantenim una molt bona relació amb l’hereu i el seu representant, que ens estan facilitant tot perquè es puga construir el seu mausoleu, perquè siga un altre punt d’atracció de la ciutat, i al mateix moment, nosaltres estem en contacte constant per veure tot el material que es puga incorporar al museu, que facen que el museu siga un punt d’atracció interessant, i sabem que tot el que vaja indexat a la marca Camilo Sesto és motiu d’èxit, que la gent es desplaça des de diferents llocs de tot el món per a conéixer la seua figura i veure on descansa.

  • Per a finalitzar, un desig per al 2022?

Que desapareguera tot aquest malestar que tenim per la pandèmia, que poguérem aconseguir erradicar aquest virus, i gaudir moltíssim més de la cultura, i que inclús, que puguen els mateixos ciutadans alcoians que es  dediquen a fer cultura, gaudir també de mostrar-la, perquè en aquests moments es deixen de fer moltes coses, i això implica que moltes vegades, es genere un desànim a la gent que es dedica a la cultura. El desig més gran serà veure desaparéixer el virus, i que la gent tinguera eixa motivació per continuar fent cultura a la nostra ciutat que això seria el  millor.

Font: Belén Rivas./


terra

animalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *