foradia elgrat

El 37,1% dels alcoians assumeix haver-se emborratxat en l’últim any

El Gara i la UPCC mostren la seua preocupació per aquesta xifra, superior a la mitjana nacional

El Grup d’Alcohòlics Rehabilitats d’Alcoi (GARA), i la Unitat de Prevenció en Conductes Addictives de l’Ajuntament d’Alcoi (UPCCA) mostren la seua preocupació davant de les altes xifres de consum d’alcohol, especialment entre els joves alcoians. Hui, amb motiu del Dia Sense Alcohol que se celebra cada 15 de novembre, aquestes institucions destaquen les xifres de l’Estudi Poblacional que la UPCCA ha fet públiques on un 37,1% de la població afirma haver-se emborratxat en els últims dotze mesos. Aquesta dada contrasta amb la mitjana nacional, que es troba en el 19,4%.

Des de fa dos anys, GARA i UPCCA acompleixen una tasca de forma conjunta pels centres educatius, com ara xarrades de prevenció del consum de substàncies, entre elles l’alcohol. No obstant això, també hi ha un treball emocional amb el programa EMOTIUS, on es treballa la consciència del present, la identificació, acceptació i expressió emocional. Es busca dotar als joves de ferramentes que els permeten tindre una vida més feliç i plena que els allunyen dels consums.

Des d’aquestes institucions afirmen que l’exemple adult és clau per al desenvolupament i les actituds dels joves. És important que s’entenga que si un jove creix des de la infància normalitzant el consum d’alcohol per celebrar qualsevol festivitat o qualsevol bona notícia, això és el que farà en l’adolescència, amb la diferència de què el seu cervell no està encara desenvolupat i les conseqüències poden ser greus. Per a començar, l’evidencia científica afirma que un consum temprà d’alcohol augmenta la possibilitat de desenvolupar una addicció en l’edat adulta, a més que l’alcohol serveix com a porta d’entrada al consum d’altres substàncies.

Els consums d’alcohol van associats a la diversió i la celebració en la cultura, per tant, quan les restriccions s’han relaxat, els nostres joves han interpretat el que durant anys hem transmés i ensenyat. S’havia de celebrar-ho amb consums abusius d’alcohol. S’ha vist a Alcoi, amb els botellots al Parterre, per exemple, i s’ha donat en ciutats de tot el país. En l’àmbit municipal s’està treballant precisament en una ordenança per intentar controlar aquestes situacions.

Per celebrar aquest Dia Sense Alcohol, des de la UPCCA s’ha fet difusió de cartells que es col·locaran en els centres sanitaris i educatius per conscienciar sobre els riscos i les quantitats, així com prevenir el consum d’alcohol durant l’embaràs.

Des del GARA s’han arreplegat frases de testimonis de persones que actualment acudeixen a teràpia de grup i que estan en procés de rehabilitació on destaquen com ha canviat la seua vida per a bé després d’haver abandonat l’addicció. A més de la prevenció, el GARA contribueix al procés de rehabilitació i des de l’entitat destaquen que l’alcoholisme és una malaltia que té tractament i de la que es recuperen cada any centenars de persones al país.

Font: Redacció./


barnasants

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *