foradia ivace

La mort dels defensors de la terra

Mirada al món per Ester Jordà

227 persones van ser assassinades a 2020 per defendre el medi ambient, 212 a 2019 i 200 a 2016 (any de l’assasinat de la incònica hondurenya Berta Cáceres). La majoria són indígenes que decideixen plantar cara a les grans corporacions per tal de defensar la selva, els rius, els boscos, els llacs… Però no s’enganyem, la majoria d’estes persones no s’alcen sols a lluitar per un territori concret (encara que eixa siga el detonant moltes vegades) sino que ens ofereixen una visió de l’equilibri del planeta i la necessitat de preservar els recursos naturals que aci a Occident ens deixen bocabadats.

D’acord a amb l’informe que contabilitza estes morts (publicat per Global Witness) la majoria de morts són de Colombia, Mexic i Filipines seguits de prop per Brasil, Hondures, Congo o Nicaragua entre altres. Però cal tindre en compte que esten parlant de casos documentats, per tant, de segur hi hauran moltíssimes més perones anónimes que han deixat la seua vida per defendre el medi ambient.

I Europa? Europa també té un assassinat a tirs a Romania, el guardaboscos Liviu Pop que treballava protegint un dels boscos primaris climàtics més grans d’Europa. Però les mafies que operen al seu país està expoliant la riquesa natural pròpia i de qui pilla.

Les xifres revelen que corporacions explotadores i indústries són responsables d’almenys un 30% dels atacs a defensors. La tala es troba en primer lloc com la causa d’almenys 23 casos de mort, després trobem actes com la mineria, rescloses hidroelèctriques, agroindústria i explotació de recursos com el petroli. I lluny de millorar la situació es va agreujant doncs a mesura que les inundacions, incendis de sisena generació i sequeres s’expandeixen, el capitalisme busca desesperadament entrar a territoris verges per a explotar fins a l’extuació tots els recursos.

La societat ‘avançada’ bé faria a baixar-se d’aquest frenesí consumista (del qual ja ens veiem obligats a baixar-nos) i aprendre dels pobles indígenes perquè ells demostren que entenen i respecten el comportament climàtic com ningú més l’ha fet gràcies a la seua connexió especial amb la naturalesa i a una cosmovisió que protegeix l’evolució i el desenvolupament natural, no és coincidència que el 45% de les grans selves en equilibri estiguen en territoris indígenes.

Font: Ester Jordà./


ivace

campusgandiaupv

Una resposta de La mort dels defensors de la terra

  1. Arbre Agulló ha dit:

    Tremenda i cruel realitat. De moment aquí no ens maten, mengen el coco a les persones a través dels mitjans TV , majoria de periòdics, intromisió en les xarxes…Ara podem dir Florentino Pérez és un dels que participen en destruir l’ambient en les Amériques, ROBEN L’AIGUA EN CAPSELERA , fent pantans i obrint mines que contaminen l’aigua i deixant sense aigua als aimaras i d’altres que sempre han viscut en equilibri fent agricultura i ganaderia sostenible. Felipe González és amic d’aquesta élit que es beneficia de destruir la Natura.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *