foradia subscriutegrat

Tirisiti: “He fet de tot. M’he ensenyant a fer ganxet, també m’he aficionat a la Play”

Tirisiti ha parlat amb El Grat per tal de contar-nos com serà aquesta nova temporada de funcions, i a més, hem parlat d'alguns temes d'actualitat

 • Hola Tirisiti, com ha anat el segon any de pandèmia? 

Estem arrancant ara. Ha sigut més fàcil d’organitzar que l’any passat i la veritat és que satisfet de poder arrancar. Però així i tot, amb molta prevenció i amb molta precaució. També amb molta il·lusió de reprendre. La cosa no és gens fàcil.

 • Millor que el 2020?

Està per veure. Per a millorar-lo no cal que córrega molt. La campanya escolar va estar directament adreçada als centres d’Alcoi. Vam fer uns dissabtes per a tots els públics i el mateix dia que arrancava es va suspendre.

 • I en la família heu passat ja la covid?

Sí, tenim de tot. Inclús amics que ens han deixat. 

 • Ara diuen que caldria el certificat de la vacunació per a entrar als llocs, ja el tens preparat?

No el tinc, però estic vacunat. Això sí, els teatres són uns llocs segurs i que científicament, empírica i pràctica no hi ha contagis a partir d’anar a una funció. L’espectacle dura 35-40 minuts, aleshores tot el món entra amb mascareta.

 • Per cert, vas anar a vore les filaetes? Ja queda menys per a festes de Moros i Cristians

Ja queda menys.

 • I tens ganes de tornar a l’escenari? L’any passat molta gent es va quedar sense poder vore’t amb la situació que hi havia

Sí, tinc moltes ganes. Després d’un 2020 tan dramàtic sí que tinc ganes de tornar a l’escenari. 

 • Què has fet durant estes vacances tan llargues?

He fet de tot. M’he ensenyant a fer ganxet, jugue amb la Game, també m’he aficionat molt a la Play. He llegit molt, he escoltat totes les tonteries que s’han anat dient i he intentat no perdre el cap, perquè he estat un any i pico tancat. A este teatre no venia ni Déu.

 • Enguany fas més actuacions, què et sembla? Perquè hi ha qui diu que eres un poc malfaener…

Això són llegendes urbanes que la gent em posa. No soc malfaener, de fet vaig dir que arrancaria el dia 26 i vaig arrancar el dia 26. Potser hi ha gent que és més malfaenera, però jo soc molt treballador.

 • I ja has calculat moltes persones et visitaran?

Tenim ara una reserva d’unes 9.000 persones en campanya escolar. Ha hagut moltes sol·licituds, no tantes com la temporada 2019-2020, però tenim una llista d’espera. Estan venent funcions al 50% i a mi això no m’agrada, però és l’única manera de que siga higiènicament suportable. A més, també han aumentat l’espai entre funció i funció per a poder airejar la sala. Amb tot, hem perdut unes 14 funcions, que en són un muntó d’espectadors en la campanya de coles. En la de tots els públics hem perdut unes 16 actuacions.

 • Encara que sembles jove, diuen que tens al voltant de 150 anys, tal i com estan les coses, no podràs jubilar-te, encara que a estes altures ja tindràs bastant cotitzat

No ho tinc clar, perquè quan jo vaig començar a treballar tot això de les cotitzacions, les jubilacions i els plans de pensions no s’estilaven, t’ho assegure. Damunt es pagava en una moneda que no la recorde quasi, crec que era una ‘perra gorda’. No, no tindré prou cotitzat quan em descuide. I si aguantem uns anys més, ací aniran pujant-nos la cotització i ens demanaran 150 anys de cotització per a poder cobrar la jubilació.

 • I com passaràs el Nadal, Tirisiti?

Treballant, és l’única manera. Intentant emocionar a la gent i que açò que fem ací els agrade a tots i puga vindre el màxim nombre d’espectadors possible. Realment, som el fil conductor del Nadal alcoià, i mira que tenim coses precioses.

 • Ja has fet les compres al comerç local?

Sí. Jo compre sempre en el comerç local, el que passa és que això és tot molt complicat.

 • L’artista Antoni Miró ja és Fill Predilecte i Medalla d’Or d’Alcoi, què et sembla que es reconeguen als artistes alcoians?

Em sembla molt bé que reconeguen a la gent que ha treballat. No tinc dèries de cap tipus.

 • A tu no t’agaradaria comptar amb un títol així?

A mi m’agradaria tindre les coses més regularitzades i que tot fora molt més fàcil, més que un títol.

 • Per cert Tirisiti, sempre dius que te’n vas a la Lluna, amb els viatges a l’espai que ja han començat a fer als Estats Units potser et trobaràs a algú per allí d’ací poc.

Vaig a la Lluna però de València. Però que no t’estranye, perquè et trobaràs a Elon Musk, eixe de Tesla i a Jeff Bezos i diràs, estos que fan ací? No se n’adonen que ací és on estava el paradís?

 • Això sí, el teu globus contamina menys, que hui dia això de ser ecològic és important. Tu t’has adaptat per a pensar en verd?

No contamina en absolut. Jo ja pensava en verd. A més, és que és un globus molt ben fet, perquè el va fer el mestre Alejandro Soler i ell ja sabia molt d’este tipus d’enlairaments. El pitjor de tot és el bac, que això encara estem millorant-ho.

 • Moltes gràcies per l’entrevista. Vols acomiadar-te dels lectors?

Clar, moltes gràcies per fer-me l’entrevista i per tindre’m sempre present. Moltíssimes gràcies i que tota la gent puga llegir açò. Que vos vaja molt bé, que tingueu unes bones vacances, que acabeu bé l’any, que el comenceu millor i salut per a tots, perquè crec que és el que necessitarem.

Font: Javi Segura./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *