foradia mediambient

La Carrasca critica la poca informació que hi ha sobre la gestió de l’aigua

Segons indiquen des del grup ecologista el Síndic de Greuges ha emés ja 3 resolucions, sense èxit, demanant a l'Ajuntament d'Alcoi que complisca la legislació de transparència i facilite a La Carrasca-Ecologistes en Acció els balanços i els comptes de pèrdues i beneficis del Servei d'Aigües

Des de La Carrasca-Ecologistes en Acció expliquen des de l’Ajuntament d’Alcoi continuen sense facilitar-los la informació econòmica de la gestió de l’aigua de la ciutat, que es va sol·licitar fa ja 3 anys. “La falta de resposta municipal ha ocasionat la tramitació de 3 queixes al Síndic de Greuges, que ha emés 3 resolucions recomanant a l’Ajuntament el compliment de la legislació de transparència i recriminant-li la falta de col·laboració amb la institució”, han indicat des de La Carrasca.

I és que des de la Colla Ecologista, com a entitat membre de la Iniciativa per la Gestió Pública de l’Aigua, s’ha sol·licitat una còpia dels comptes de pèrdues i beneficis i dels balanços de situació del Servei d’Aigües d’Alcoi des de l’any 2001 al 2018.

Segons expliquen en La Carrasca, “aquesta documentació és bàsica per al control econòmic del Servei, raó per la qual Aqualia té l’obligació de presentar-la anualment a l’Ajuntament segons les clàusules del plec de condicions del contracte d’adjudicació de la gestió privada del servei”.

El consistori alcoià tenia l’obligació de facilitat aquesta informació en un termini de 30 dies, però com assenyalen des del grup ecologista “ni tan sols va contestar la petició”. Per aquest motiu, la Carrasca va presentar una primera queixa al Síndic de Greuges en agost de 2018, i després de mesos d’advertències per part d’aquest organisme, l’Ajuntament va facilitar en setembre de 2019 els comptes i el balanç de l’any 2018, i va anunciar que a les pròximes setmanes presentaria els documents dels anys anteriors.

Però, des de La Carrasca denúncies que la resta d’informació no arribava i per això es va presentar una nova queixa, amb la qual després de molts requeriments del Síndic, es va aconseguir que el govern local presentara els comptes entre els anys 2015 i 2017.

“No obstant això, ni amb els repetitius requeriments del Síndic de Greuges, ni amb les dos noves resolucions que ha dirigit a l’Ajuntament d’Alcoi, ha sigut possible que l’Ajuntament d’Alcoi facilite els comptes de la resta dels anys: del període 2001-2014, de 2019 i 2020”, continuen explicant des de La Colla Ecologista.

La Carrasca-Ecologistes en Acció considera “vergonyosa” l’actuació del Govern Municipal en aquest tema, i afegeix que: “Es tracta d’una documentació que l’empresa està obligada a presentar anualment a l’Ajuntament. No només no l’ha presentat mai, sinó que l’Ajuntament no li ha demanat fins que hem fet nosaltres la petició. I ara, quan la demana i l’empresa no la presenta, encara estan estudiant què fer per a exigir-la. Només cal llegir el plec de condicions que el que està fent Aqualia és obstruir l’actuació inspectora municipal i que això és una falta molt greu per la qual l’Ajuntament ja fa temps que l’hauria d’haver sancionat sense més contemplacions. És escandalosa i difícilment explicable la submissió del Govern Municipal als interessos d’Aqualia”.

“No es veu gens d’interés per part de l’Ajuntament d’Alcoi a l’hora de controlar com es gestiona l’aigua del nostre poble; ni volen fer-se càrrec de la gestió, ni tan sols tenen cap voluntat de controlar la gestió privada”, finalitzen aclarint des de l’organització ecologista.

Font: Redacció./


museus alcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *