foradia subscriutegrat

El jove alcoià Alex Magán subcampió provincial d’escacs

La promesa alcoiana dels escacs que amb sis anys guanya a son pare, qui li va ensenyar

La pràctica dels escacs en comarques com l’Alcoià i el Comtat compta cada vegada amb més adeptes de totes les edats. L’atracció per aquest joc de taula on la concentració de la ment i l’ús de l’estratègia són factors decisius podrien reflectir en l’imaginari col·lectiu la imatge d’un adult de mitjana edat com el prototip de persona que domina en aquesta matèria, encara que les idees preestablertes sempre solen equivocar-se. Quan molta gent pensa en un prodigi dels escacs i escolta el nom d’Alex Magán, potser no li diu res, encara que la reacció no és la mateixa quan seguidament s’assabenta que Magán és subcampió provincial d’escacs amb només sis anys.

Alex Magán (Alcoi, 2015) és un jove alcoià que va començar en el món dels escacs “perquè m’agradava”, afirma. Va ser son pare, també Alex, qui li va introduir en aquest esport, qui al mateix temps va aprendre gràcies a son pare. Alex Magán, fill, ha acabat captivat per aquest esport, alhora que continua amb el que es podria considerar una tradició familiar que passa de generació a generació i que ha fet que tota la família aprenga a jugar. Ara, continuen les partides entre pare i fill, encara que confessa amb humilitat que ja li guanya, “a voltes em guanya ell, a voltes li guanye jo”, però és conscient de tota la trajectòria que li queda per davant i assegura que encara li pot continuar ensenyant aspectes d’aquest emocionant esport.

La rutina d’aquesta jove promesa passa per estudiar cada dia al col·legi públic Miguel Hernández d’Alcoi on, com tots els xiquets, tenen les seues preferències. Alex es decanta per “les Matemàtiques, és l’assignatura que més m’agrada”, encara que no és l’única, “Llengua i Ciències” també están entre les seues preferides, afegeix.

No obstant això, Magán és un xiquet molt actiu, qui després de les classes continua fent “moltes extraescolars”, aprenent i practicant tot allò que li agrada, com ara el tenis, el patinatge, la robòtica i l’anglés, a més dels escacs, que juga dues vegades a la setmana, “no puc triar-ne una, m’agraden totes molt”, explica Alex.

Pel que fa als escacs, Alex no es dedica simplement a menejar les peces pel tauler, per algun motiu és subcampió de la província. Amb sis anys ja sap el que és enfrontar-se cara a cara amb bons jugadors, la majoria amb més anys que ell, i mantenir totes les aptituds al llarg de les “sis, a voltes set” partides que es juguen en un mateix esdeveniment, ens explica Alex.

Aquest virtuós del tauler ho té clar, “no em canse”, no només això, sinó que ho gaudeix. Els campionats són la part que més li agrada, “és molt guai”. Una partida d’escacs respon a la lògica, a la sort, a la intel·ligència i especialment a l’estratègia. L’experiència d’haver-se presentat a sis tornejos ja li dona criteri propi per saber del que parla i assegura que encara que sempre hi ha alguna partida més difícil, “no en són la majoria”.

Ara, el seu objectiu és continuar practicant de cara a la pròxima temporada, passar-s’ho bé és la seua prioritat, encara que l’esperit guanyador li impulsa a seguir aprenent i millorar unes habilitats ja innates. Aquesta última afirmació la confirma el seu entrenador i president del club d’escacs Tabiya Alcoi, Joaquín Corbí, qui va rebre a Alex amb cinc anys en les classes que impartia i va ser ahí quan es va adonar de les seues capacitats. “Vaig veure que les jugades que feia, el desenvolupament de les peces, les feia bastant bé per a la seua edat”, a més, “sense dir-li res feia bones jugades”.

L’auge dels escacs encara té camí per recórrer, per això mateix Alex anima a altres xiquets a què se sumen a aquesta pràctica, “si s’apuntaren més xiquets seria millor”, confessa Alex. Pel que fa als adults, la seua visibilització amb obres audiovisuals com ‘Gambito de dama’ impulsen l’interés junt amb el seu ús com a distracció durant la pandèmia, explica Corbí, qui també realitza una tasca de foment dels escacs en conjunt amb alguns centres educatius, on estan presents com una pràctica extraescolar o inclús dins de les mateixes hores lectives.

És evident que jugar als escacs aporta beneficis i que ha permés descobrir habilidoses persones en la matèria com Alex, qui ja ha portat ben alt el nom d’Alcoi fins al campionat d’Espanya. Ara sols queda tindre paciència i esperar fins a la pròxima temporada per continuar veient l’evolució d’una jove promesa fins a convertir-se en el rei del joc.

Font: Javi Segura./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *