foradia cdturisme

S.O.S. TENIBILITAT

Columna d'Art per Vicent Luna

Recordeu quan als anys seixanta els deien ignorants i hippies? Recordeu quan als anys vuitanta seguien dient-los poca-soltes i radicals? Recordeu quan a finals dels noranta eren uns talibans? Recordeu com encara avui els diuen que són xerraires d’asfalt i que volen frenar el progrés? Recordeu, sí, recordeu que són els ecologistes que des de fa anys i panys ens envien missatges. I nosaltres no els vàrem fer cas, quan tenien i tenen més raó que un sant. 

Aquest creixement sense cap control, aquest esgotament dels recursos naturals, aquesta política capitalista d’usar i tirar duta a terme al llarg de tantes dècades, ens ha portat on som ara: a dos pams del penya-segat. Ara, quan li hem vist les orelles al llop, tothom diu ser ecologista, quan fa anys i panys, recordeu? que aquells ignorants i hippies, poca-soltes i radicals talibans ens ho han anat recordat.

A la sala d’exposicions de la Casa de Cultura d’Alcoi acaba d’inaugurar-se l’exposició “S.O.S. TENIBILITAT” del pintor alcoià Ximo Canet. Una mostra de la seua obra centrada al voltant de la sostenibilitat, els problemes mediambientals, les espècies protegides. La col·lecció, com apunta Josep Sou al catàleg de l’exposició, “està formada per diversos monotips realitzats a l’oli sobre paper i fusta amb matèria, que recullen una interpretació plàstica d’espècies pròpies que habiten al Mediterrani, algunes en perill d’extinció, altres invasores, descobrint així: tonyines, polps, taurons, estreles, catxalots, escorpes, rosses, gambes, meduses…”. Tot plegat una exposició per denunciar la situació crítica del planeta i “despertar eixa consciència a la emergència de la sostenibilitat”. 

“Hi ha res a fer” –es pregunta Sou– “No hi ha res a fer!!! No, no i no…hi ha, hi ha, hi ha, hi ha, hi ha, hi ha. No, No i no… res de res, res de res a ferrrrrrrrrrrrrrr. No No No No No No i no a fer? A fer? A fer? a fer?  No, Potser sí, potser no: potser!  O no? O sí? potser! Però…hi ha res a fer? Sí! i No! Com quedem? POTSER…, potser hi ha, potser no hi ha, o no pot ser? SÍ!!!, NO!!! potser…”

En aquest “Text performatiu per a Ximo Canet”, Sou posa el dit en la nafra, en unes poques paraules ens explica quina és la pura realitat: la total incertesa. I és que el problema rau en el sistema econòmic, el capitalisme, majoritari al món. Un sistema golut que mai no en té prou i es basa precisament en el consum desmesurat i sense límits, fins esgotar els recursos. 

Podrem aturar aquest monstre abans de caure pel penya-segat? Potser sí o potser no. En les nostres mans està i per això des del món de les arts, la literatura, els moviments socials, la política….ens cal, com ho pretén Ximo Canet en aquests exposició, “despertar consciències” per aturar aquest monstre, abans que no siga, si és que ja ho és, massa tard.

Font: Vicent Luna i Sirera, 02-12-2021./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *