foradia subscriutegrat

Alcoi redueix en 530,81 les tones de residus al contenidor gris

Aquestes bones xifres s’han aconseguit gràcies a la utilització del contenidor marró, que durant tot l’any ha recollit 307 tones

Durant l’any 2021, segons les dades oferides per l’Ajuntament d’Alcoi, s’ha continuat la tendència en la reducció de residus que no es reciclen, és a dir, els del contenidor gris, on es barreja tot i que a més, cada vegada es penalitzarà més aquest tipus de residu, tant per part de les administracions autonòmiques i nacionals, gràcies als nous plans integrals de residus. Enguany els contenidors gris han recollit 530.810 quilos menys. 

Totes les restes d’aquest contenidor tenen un cost econòmic i mediambiental, ja que aquestes s’enterren, es cremen o van a cimenteres amb els problemes mediambientals que genera. En canvi, els residus dels contenidors groc, verd i blau, van a plantes de reciclatge, concretament els nostres a les que estan situades a Sant Vicent, Villena, Benidorm, i Elda. Encara que l’Ajuntament guanya un benefici per aquests residus reciclats, no és suficient per a poder cobrir el servei de brosa, i encara que any rere any es recicla més, no es pot baixar l’import del rebut, perquè el cost del servei és molt superior al que paga la ciutadania. 

Enguany ha sigut el primer any complet amb el servei del contenidor marró, i s’han arreplagat 307,69 tones; als altres contenidors són molt paregudes les xifres a la dels anys anteriors, concretament s’han arreplegat 68,34 tones menys de cartó, 10,31 menys d’envasos, i 1,18 menys de vidre.

Jordi Silvestre, regidor de Transició Ecològica ha destacat que: “Recordem que aquest govern està clarament compromés en reciclar cada vegada més i separar les màximes fraccions possbles, contribuint a l’economia circular i per això estem desenvolupant un programa molt potent d’educació ambiental per conscienciar del tractament dels residus”.

Els residus orgànics del contenidor marró es transformaran en compost, és a dir, costarà menys diners tractar aquesta matèria, i s’evitarà que siga enterrada com a resto. Aquest contenidor funciona amb clau per a garantir el seu correcte funcionament, i per això, la ciutadania que vulga utilitzar-ho ha de fer una sol·licitud al telèfon 96 553 71 27, o al correu organic@alcoi.org. Els grans productors com residències, mercats, o menjadors escolars disposen d’un contenidor molt a prop o tenen el servei de recollida. 

El regidor ha continuat explicant que: “El compostatge manté els materials fora dels abocadors, aporta nutrients al sòl, atrau i reté l’aigua de pluja i redueix la producció de gasos en els abocadors que, al cap i a la fi, són gasos d’efecte d’hivernacle molt potents. Totes les restes orgàniques que depositem en el contenidor marró van a una planta de compostatge que aquesta setmana s’ha certificat el seu adob per poder utilitzar-lo per a compost”

Pel que fa al servei de recollida de voluminosos, s’ha de telefonar al 900 101 843, i demanar cita perquè passen per la porta de casa a recollir els residus que no es puguen dipositar als contenidors, com per exemple, mobles o electrodomèstics. En 2021 s’han arreplegat 858,54 tones d’aquesta manera. 

“D’aquesta manera també estem estalviant energia i lluitant contra el Canvi Climàtic i evitant enterrar matèria que pot ser utilitzada de nou, generant economia circular. Tot amb consonància amb els ODS 11 Ciutats Sostenibles, 12 Producció i Consum responsable i 13 Acció pel Clima”, ha conclòs Silvestre. 

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *