foradia barnasants

Ecologistes en Acció condemna l’atac rus a Ucraïna i el militarisme de l’OTAN i la UE

Des de l'organització ecologista demanen la desmilitarització, i que aquest conflicte tinga una solució política negociada

Des d’Ecologistes en Acció han llançat un comunicat en el qual condemnen la situació que s’està vivint a Ucraïna, i indiquen que s’oposen “a la guerra i a les agressions militars, vinguen de qui vinguen”. A més, el grup indica que “El govern de Vladímir Putin ha de retirar immediatament les tropes d’Ucraïna, i tant Rússia, Ucraïna com l’OTAN han de complir els Acords de Minsk. El que cal és un rebuig molt clar a l’escalada i tornar a la diplomàcia”.

“L’organització ecologista condemna el militarisme i la política bel·licista del Govern de Putin així com els bombardejos a Ucraïna, que ja s’ha cobrat les primeres víctimes civils. Rússia ha tornat a violar les normes del Dret Internacional com ja va passar amb l’annexió il·legal i l’ocupació militar de la península de Crimea el 2014. Les accions armades de l’exèrcit rus a Ucraïna només poden desencadenar una guerra oberta, amb més violència i patiment”, continuen argumentant en Ecologistes en Acció.

Però no sols denuncien l’actitud de Rússia, també condemnen a l’OTAN, perquè “haja contribuït a una escalada del conflicte amb Rússia, per la seua política expansionista que viola els acords de no-agressió, en acostar-se cada vegada més a la frontera russa, i pel seu intervencionisme en donar suport a grups d’extrema dreta que desestabilitzen la regió. Els interessos militars de l’OTAN pretenen continuar mantenint una hegemonia mundial, continuar amb el rearmament i ampliar zones d’influència per accedir a recursos i mercats”. A més, també parlen del govern dels Estats Units, i asseguren que aquesta primera potència militar mundial és “responsable d’incomptables guerres i de més de la meitat de la despesa global en armes”, i que des de fa temps “incrementa la confrontació i les amenaces militars contra Rússia i la Xina. Una pugna geoestratègica bel·licista que suma més tensió a les amenaces socioambientals que travessa la humanitat”.

Pel que fa a la UE, des d’Ecologistes en Acció se li dona responsabilitat en aquest conflicte, ja que: “el 2013 va imposar la signatura d’un acord comercial amb Ucraïna per a blindar l’accés de les corporacions europees als recursos minerals, energètics i agropecuaris d’aquest país i obrir nous mercats. La intenció de marginar a Rússia amb l’acord va incentivar el colp d’estat, la guerra civil i l’enfortiment dels sectors més nacionalistes i ultradretans d’Ucraïna. Això va donar lloc a un nou Govern ucraïnés corrupte, injust i submís als interessos geopolítics de la UE, els EUA i l’OTAN”.

“Ecologistes en Acció exigeix el cessament de qualsevol implicació militar soterrada de l’OTAN, concretament d’Espanya, en ajuda militar directa o indirecta a Ucraïna. L’enviament de caçabombarders espanyols a Letònia i la presència d’efectius militars d’Espanya a la zona del conflicte fan més necessària que mai l’exigència de posar fi a aquest enfrontament armat, la retirada de les tropes russes d’Ucraïna, la desmilitarització de tota la zona (la qual cosa implica la retirada d’efectius militars d’Espanya als països limítrofs), i la recerca de solucions basades en el diàleg i la negociació”. Per aquest mateix motiu demanen “una immediata acció diplomàtica de l’ONU per a l’alto el foc entre les parts i el reinici de les converses diplomàtiques”, i reclamen al govern d’Espanya “una política humanitària de pau, contrària als Interessos del complex militar industrial de l’Estat espanyol i la política militarista de la ministra de Defensa que ha involucrat el nostre país en aquest conflicte i que posa en perill la vida al planeta”.

Des de l’organització pensen que amb l’emergència sanitària, ambiental i social mundial que s’està vivint en aquests moments “calen processos de desarmament i desmilitarització: reducció de la despesa militar mundial i el seu ús per a la sanitat i l’educació, conversió de la indústria armamentística en indústria d’energies renovables i desmantellament de l’arsenal nuclear”.

Ecologistes en Acció recorda que “la majoria de la ciutadania defensa una postura molt clara: “No a la guerra””, i per això, fa una crida la societat a manifestar-se contra l’agressió de Rússia i la guerra d’Ucraïna, el militarisme de l’OTAN i els interessos econòmics de la UE al conflicte d’Ucraïna.

Font: Redacció./

bombersvalencia


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *