foradia subscriutegrat

La ‘Via Socialista Valenciana’ des de la mirada de Manolo Mata

El Centre Ovidi Montllor acull una conferència del síndic en les Corts per a repassar el govern del Botànic i la situació de l’esquerra junt amb Toni Francés

L’arribada a acords per a unir forces i poder governar. Eixe podria ser un breu resum de la situació de l’esquerra tant en l’àmbit autonòmic com estatal. El síndic socialista en les Corts Valencianes i vicesecretari del PSPV, Manolo Mata, va compartir el passat 3 de febrer la seua visió a través d’una xarrada portada a terme en el Centre Ovidi Montllor d’Alcoi i que s’emmarcava dins de tot un cicle de debats organitzats per Acció Cultural del País Valencià (ACPV) «amb l’objectiu d’obrir un marc de diàleg on els diversos representants de les diferents forces d’esquerres del panorama polític valencià puguen plantejar diverses propostes sobre el futur del País Valencià», tal com afirmen des de l’entitat.

Per la seua part, el secretari d’ACPV, Toni Gisbert, va recordar que Alcoi ja va acollir mesos abans una cita semblant on el vicepresident segon del Consell, Héctor Illueca, va tractar el republicanisme. Per aquest motiu, Gisbert va afegir que la finalitat és «rejovenir la proposta, el conjunt de valors que representa el Botànic» i alhora «recuperar una sensibilitat valencianista», tot això per a «la millora de la societat». Sobre Mata va afirmar que es tracta d’una «persona de visió ampla» per mirar més enllà «de les fronteres del partit». Així doncs, va donar inici a l’acte que va continuar amb l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, qui manté una llarg relació personal amb Mata i qui alhora va explicar que el que vol el Botànic és «treballar per als ciutadans», encara que eixe «bé comú» no sempre s’aconsegueix.

Sobre la tasca acomplerta pel govern autonòmic que manté unida a l’esquerra i que enguany compleix set anys, també va eixir a la llum tota la situació que va comportar les dues dècades que el Partit Popular va estar al capdavant. L’alcalde va destacar la recuperació del municipalisme, la «cogovernança» que demostra «confiança en els Ajuntaments per a dur a terme polítiques». Una qüestió semblant és la d’Alcoi, una ciutat on el PSPV ja es va posar al capdavant el 2011, liderant així eixa via socialista valenciana.

Per altra banda, Toni Francés també es va referir a Manolo Mata com un polític a qui «no veurem inaugurant un pont», però que, no obstant això, «ha estat darrere per a millorar la vida dels valencians». A més, va reconéixer la seua tasca, la qual «no és fàcil», va puntualitzar, gràcies a la seua capacitat de diàleg. En cas contrari, «el Botànic s’hi haguera ressentit». Per aquest motiu, Francés va afirmar que el síndic socialista és «el pegament» de l’acord valencianista.

En el seu torn, Mata va començar agraint a ACPV la seua tasca de «provocació cultural» que van portar a terme durant els vint anys del PP. A més de tractar una gran diversitat de temes entorn de la situació política actual, com ara l’actual «Facebookcràcia» en la que «els algoritmes fan que estiguem sempre cabrejats», amb el que va bromejar en aquest últim cas afirmant que això és «un monopoli de l’esquerra».

La complexitat política

Una vegada entrat en matèria, el vicesecretari del PSPV es va sincerar, «estic vivint el moment més feliç de la meua vida», unes declaracions que es devien a l’arribada d’acords per part de l’esquerra que els permeten fer front a la dreta, com ara el pacte del Botànic, o inclús en la mateixa Moncloa, i que contrasta amb dècades anteriors, posant d’exemple els anys huitanta, «ha canviat moltíssim», va admetre. Així mateix, va reconéixer que «la política és molt complicada», al que va afegir des de la seua experiència que es tracta de «l’activitat més complexa que hi ha». No obstant això, va assegurar que «l’hiperactivisme està en la política».

Tot això, ho contextualitza amb l’auge de l’extrema dreta en un discurs encapçalat per Vox que va calant en la societat, unes polítiques que «viuen en el conflicte» i que «enfronta pobres contra pobres». Encara que una situació semblant passa fora de les fronteres espanyoles, com ara França, on Mata va posar l’exemple de Marie Le Pen i el seu èxit entre els barris més humils.

Pel que fa al País Valencià, Manolo Mata també repassar eixa recuperació del govern valencià a través de les diferents polítiques, ja que durant l’època popular l’administració era una «cleptocràcia» en la que «deixaren forats», enumerant els diferents casos, com ara el circuit urbà de Fòrmula 1 a València. Després d’això l’objectiu era no perdre totes les necessitats a les quals els ciutadans tenien dret, va afirmar el síndic.

Respecte al nacionalisme valencià, el síndic en les Corts també va afirmar que Ximo Puig «és més nacionalista que algunes persones del País», un nacionalisme que es veu superat per la voluntat d’arribar a acords i com es posa de manifest amb el PSPV, Compromís i Podem. Amb tot, Manolo Mata va voler deixar un missatge d’optimisme cap al futur, especialment entre el jovent, a banda d’una petició política, «demane esquerres flexibles».

L’èxit de la jornada es va veure reflectit en una assistència de quasi mig centenar de persones que van aconseguir ocupar tots els seients i on van estar presents membres de l’equip de govern municipal, membres socialistes de l’Alcoià i el Comtat, com ara l’històric alcalde de l’Alqueria d’Asnar, Jaume Pascual, i altres figures com l’anterior alcalde de Cocentaina i actual subsecretari de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rafael Briet, a més de la síndica alcoiana d’Unides Podem en les Corts Valencianes, Naiara Davó.

Font: Javi Segura./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *