foradia mediambient

La Xarxa Jove posa en marxa el primer projecte comarcal de memòria històrica als instituts

En total participen en aquesta iniciativa de la Mancomunitat tretze instituts de secundària públics de la Marina Alta

La Xarxa Jove de la Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta, ha començat el seu projecte per a portar la memòria històrica a l’alumnat d’ESO dels tretze Instituts de Secundària Públics de la comarca.

La iniciativa va nàixer des de diferents departaments de joventut dels 32 municipis, i 3 EATIMS que conformen la Xarxa Jove de la MACMA, a més, també col·laboren els departaments d’Història dels centres educatius participants.

Des de la Xarxa s’ha donat a cada centre la projecció d’un documental, i posteriorment es fa un col·loqui amb l’autor d’aquest. Els documentals que l’alumnat veurà en aquesta primera edició del projecte són: ‘La Utopía desarmada’, ‘Memòria d’un País Valencià Republicà’, ‘La batalla del Varsòvia’, i ‘La guerra de sempre d’InfoTV’. Amb aquests documentals permetran als departaments d’Història treballar de forma transversal aquesta etapa tan oblidada, amb l’objectiu d’enfortir el pensament crític dels més joves.

Aquest és un projecte pioner a la comarca, i pretén posar damunt de la taula fets històrics, que es van produir a la Guerra Civil, i a la dictadura, molts d’ells marcats per l’execució sistemàtica de vulneracions dels drets humans, amb la impunitat que permet l’acumulació del poder polític i militar en les mateixes mans, la qual cosa relegava la possibilitat d’un judici o d’un judici just al no-res.

La llei de memòria històrica i els diferents projectes dins d’aquesta línia, busca transmetre, ja no la versió de la part vencedora, sinó acostar-se a la realitat de la part vençuda, a través dels ulls d’aquells i d’aquelles que van patir la repressió dels victoriosos en el conflicte armat, i que fins fa poc no formaven part del discurs oficial de la part més recent de la nostra història contemporània.

Un projecte fonamental, que més enllà de treballar un període històric determinat, permet l’anàlisi des de diferents perspectives per tal d’incentivar l’esperit crític de l’alumnat.

Font: Redacció./


agora

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *