foradia elgrat

L’alumnat de l’Andreu Sempere visita la Ruta de l’Exili Republicà

Els estudiants de Batxillerat han conegut, gràcies al Programa Erasmus+, els camins per on milers de refugiats van fugir del feixisme

L’alumnat de 1r de Batxillerat de l’IES Andreu Sempere d’Alcoi ha recorregut la ruta de l’exili republicà gràcies al Programa Erasmus+, finançat per la Unió Europea. Una vintena d’alumnes han visitat el trajecte que milers de refugiats van fer per a escapar de la guerra i del feixisme a Espanya, gràcies al recorregut dissenyat per el centre educatiu. Aquesta experiència ha permès saber el camí que van patir molts alcoians com Paco Aura o Pedro Ruiz.  

Els estudiants han pogut aprofundir el seu coneixements sobre aquesta època de la història del país. El primer pas ha sigut viatjar fins a La Jonquera, on van visitar el Museu Memorial de l’Exili i, també, van recorrer el camí que mig milió de refugiats van travessar pels Pirineus direcció a França. A més, també van poder visitar els espais on els republicans van amagar les obres artístiques més importants per a salvar-les dels bombardejos de l’aviació nazi. 

La propera parada va ser al Memorial del camp d’Argelers i la platja on s’amuntonaren milers de persones amb condicions inhumanes en camps d’internament. Així també, els estudiants van visitar el mateix dia la Maternitat Suïssa d’Elna, la institució que va rescatar a centenars de mares i nadons espanyols i jueus.

El poeta Antonio Machado també va rebre el seu homenatge per part dels alumnes de l’Andreu Sempere amb la visita de la seua tomba a Cotlliure. Tot seguit, van conéixer el camp de Ribesaltes, una zona on milers d’espanyols, jueus, gitanos i angelins passaren a una tràgica època de la seua vida l’any 1939.

Durant el viatge, l’alumnat de l’Andreu Sempre va coincidir amb els estudiants del Liceu Aragó de la ciutat de Perpinyà. Entre ells, van compartir materials, projectes i experiències per a aprofundir en els coneixements sobre la ruta de l’exili republicà. Des del centre educatiu alcoià esperen que aquesta col·laboració es mantinga durant els anys vinents, perquè la consideren molt enriquidora per als alumnes. 

Font: Redacció./


barnasants

Una resposta de L’alumnat de l’Andreu Sempere visita la Ruta de l’Exili Republicà

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *