foradia subscriutegrat

El Centre Valencià d’Estudis Alfons el Magnànim, i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua publiquen ‘Poesia Completa de Joan Fuster’

Aquesta és la primera gran aportació bibliogràfica d'aquestes entitats durant l'Any Fuster, i fa un aplec de la totalitat de la producció del poeta des de 1945 fins a 1987

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, han publicat ‘Poesia Completa (1945-1987) de Joan Fuster’. Es tracta d’un aplec de la total de la producció poètica escrita, segons Salvador Ortells: “per un dels assagistes més destacats de la literatura catalana del segle XX i un dels referents cívics més determinants en la història recent del País Valencià”. Aquesta publicació és la primera gran aportació bibliogràfica d’aquestes entitats dins de l’Any Fuster.

La poesia completa de Fuster continua la publicació de les poesies completes de Marc Granell, Jaume Pérez Muntaner, Josep Piera, i les més Recents de Teresa Pascual i Antoni Ferrer; així com la reedició de Primera Soledad de Vicent Andrés Estellés. Totes aquestes edicions han estat coordinades per Vicent Berenguer, director de les col·leccions de poesia del Magnànim.

El responsable de l’edició i el pròleg de la poesia completa de Fuster, ha sigut Salvador Ortells, i l’ha editat seguint la proposta d’uns cicles temàtics que convoquen a una lectura nova que descobreix tant la “profunda consciència del poeta, sens dubte, el Joan Fuster més íntim i humà”. Per a Ortells, el Fuster poeta no es diferència en excés de l’assagista, i comenta que els seus llibres d’assaigs estan “integrats sovint per articles periodístics de procedència dispar”, i que “Fuster engalzava poemes dispersos d’acord amb eixos temàtics convergents”.

Joan Fuster és conegut sobretot com a assagista i intel·lectual, però en la seua extensa obra també la poesia representa una activitat significativa, tal com recull aquest volum. En l’obra poètica de Joan Fuster es poden observar dues tendències, una de tall simbolista i una altra de filiació surrealista, en les quals també s’expressa un personal eclecticisme estètic i un lúcid afany experimental. Fuster en el poema arriba sempre a resultats commovedors, és singularment irreverent i en tot cas alié als llocs comuns. Una altra riquesa de la seua poesia es troba en la varietat de tipus d’estrofes: sonets, dècimes, madrigals, vers lliure, com així mateix en tots els temes que tracta: festius, amorosos, amistosos, existencialistes, satírics i polítics.

Amb la poesia completa de Fuster el Magnànim complementa una interessant oferta al seu catàleg de i sobre l’autor suecà: Arxiu fotogràfic de Joan Fuster (2020), amb pròleg de Salvador Ortells, introducció d’Enric Alforja i coordinació de Francesc Pérez Moragón; Poemes inèdits (2018), vint-i-sis composicions de Joan Fuster de diverses èpoques i estils, amb pròleg de Salvador Ortells; Notes d’un desficiós (2017), recull els articles publicats per Fuster al diari valencià Qué y Dónde entre 1979 i 1984, amb edició, estudi i notes de Francesc Pérez Moragón i Nel·lo Pellicer, i epíleg d’Emili Piera; Àlbum Fuster (1994), una selecció de fotografies de Fuster feta per Antoni Furió, que fa un repàs a la seua vida; Figures de temps (1993), amb pròleg de Josep Iborra, reedició d’un llibre publicat el 1957 amb notes de diari de 1952 a 1954 i algunes “notes” addicionals. Joan Fuster, a més, fou director de la Biblioteca d’Autors Valencians del Magnànim fins a la seua mort el 1992.

Joan Fuster (Sueca, 1922-1992) es va llicenciar en Dret per la Universitat de València el 1947 i va començar el 1952 la col·laboració literària en la premsa, activitat que manté intensament fins al 1983, quan s’incorpora als programes de doctorat de la Facultat de Filologia de la Universitat de València. El 1975 se li va concedir el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, i el 1983 el Premi de les Lletres Valencianes i la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya.

Font: Redacció./


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *