L’any Fuster finalitza amb l’edició d’una biografia de l’escriptor
'Joan Fuster. D'un temps d'un país (1922-1992), és un volum de 500 pàgines i de més de 250 fotografies que s'ha publicat amb la col·laboració de la Institució Alfons el Magnànim, el Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació, la Generalitat Valenciana, el Consell Valencià de Cultura i l'Ajuntament de Sueca

Des de la Institució Alfons el Magnànim, el Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, la Generalitat Valenciana, el Consell Valencià de Cultura i l’Ajuntament de Sueca, per a tancar l’any Fuster, s’ha editat la biografia ‘Joan Fuster. D’un temps d’un país (1922-1992), que ha estat escrit per Francesc Pérez Morangon i Salvador Ortells. Aquest llibre compta amb 500 pàgines i més de 250 fotografies i documents, en els quals els lectors podran descobrir la vida i obra de l’escriptor de Sueca.
Aquest treball s’ha pogut fer gràcies a anys d’investigacions sobre Fuster i és el text més complet sobre la seua vida i el seu pensament. El volum es divideix en dos parts. En la primera d’elles parla sobre els primers quaranta anys de la seua vida, i després des dels quaranta fins a la seua mort, als setanta anys. La divisió d’aquest llibre s’ha fet per l’aparició de títols com ‘Nosaltres, els valencians’, i ‘El País Valenciano’, que van condicionar la seua trajectòria.
El títol d’aquest llibre s’ha agafat d’una coneguda cançó de Raimon, que remet de manera constant al context cultural i polític de l’època, és a dir, que en aquesta biografia, també es parlarà del que va passar en aquestes set dècades en la societat i la política que van viure al mateix temps que Fuster. Els autors han remarcat al pròleg les “dificultats derivades del fet d’haver vingut al món un any abans del colp d’estat de Primo de Rivera i de deixar-lo només disset anys després de la mort de Franco”, cosa que va fer que “la seua trajectòria va transcórrer quasi sempre en un ambient de prohibicions, censures, pors i amenaces”. A més, indiquen que: “Fuster es va identificar amb una llengua perseguida o destinada a la desaparició”, i que l’escriptor es va comprometre “amb les llibertats individuals i col·lectives, especialment, les d’opinió i expressió: la llibertat de pensament”, i per culpa d’això va estar a punt de morir assassinat.
Aquesta biografia és rigorosa, divulgativa, i està a l’abast de qualsevol classe de lector, amb una gran profusió d’imatges que acompanyen al text i que ajuden a entendre’l, i a saber perquè va ser referent per a moltes persones i organitzacions, però també una figura controvertida en una època de redefinició de la identitat valenciana, com va ser el final del franquisme, la transició democràtica i la dècada dels huitanta.
Totes les administracions i entitats que han participat en l’elaboració d’aquesta obra, s’han mostrat satisfetes pel resultat i han considerat que aquesta contribució col·lectiva a l’Any Fuster ajudarà a la divulgació de l’escriptor molt més enllà de la data commemorativa. A partir del 10 de gener de 2023 es podrà adquirir aquest llibre.
Comenta i participa-hi