foradia cdturisme

La literatura en les cançons

II Jornades #PrimaveraMusical · Universitat d’Alacant 10, 11 i 12 de maig

La Primavera Musical és un projecte de la Universitat d’Alacant. David Garcia Sirvent va engegar l’any passat, des del Servei de Llengües, Les I Jornades amb el subtítol La música valenciana reviscola. Una panoràmica amb retrospectiva dels últims 20-25 anys de la música al País Valencià. La mostra roda per tot el país i fins ara ha estat a les seus universitàries de la UA a Benissa i a la Vila Joiosa, al Festival Feslloc de Benlloc, a l’Aplec dels Ports al Forcall, a Elx al campus de la Universitat Miguel Hernández, a la Fira Valenciana de la Música, Trovam, de Castelló de la Plana, a la Universitat de Lleida, Mutxamel, Monòver i Benimeli. A més, també arriba a centres d’ensenyament i escoles d’idiomes, Ara fa un any de la inauguració i torna al campus de la UA per a estar durant les II Jornades #PrimaveraMusical a la Biblioteca General. Les itineràncies continuaran: Carcaixent, Agullent, els Poblets, Montesa, Simat de la Valldigna, Xixona, Novelda, Guardamar del Segura, València, la Vall d’Uixò… Per a l’ideòleg de la iniciativa, aquest viatge pel país els hi reporta moltíssima satisfacció: “la idea sempre ha sigut donar a conéixer el fenomen, com més persones i llocs millor. A banda, és una de les funcions que té una institució pública com la universitat, fer de divulgadora i compartir els coneixements de recerca amb tota la societat.”

  • Mentre aquesta mostra viatja hi ha una altra en preparació. De què es tracta? 

És l’ampliació d’una de les seccions de l’anterior, la que es deia Música i lletra i en la qual féiem un tast de les referències literàries que es poden trobar en moltes cançons. El material que tenim recopilat és molt. D’ací a uns mesos l’exposarem al nostre campus i tot seguit la farem itinerar també.

  • La segona edició de #PrimaveraMusical que es porta a terme els dies 10, 11 i 12 de maig tracten eixe tema i per això el subtítol: La literatura en les cançons. Com ho heu estructurat? 

Intentem trobar l’equilibri entre l’enfocament acadèmic i el divulgatiu per arribar a tot tipus de gent interessada en la música. Tenim ponències, experiències didàctiques, taules redones, la projecció d’un documentari i una actuació. Enguany també hi ha una activitat lúdica com el trivial, que el coordinaran els membres del Voluntariat Lingüístic i que, en part serà, un avançament del contingut de la nova exposició. 

  • Qui són enguany els i les ponents?

Comptem amb un elenc de luxe. Obrirà Aina Monferrer, professora de la Universitat de València que es va doctorar amb la recerca d’Estellés especialment però que ens parlarà de les aplicacions de la música en la didàctica de la literatura en general, i que a més té un doble perfil, ja que també puja a l’escenari amb el seu alter ego d’artista i creadora, Aina Palmer. Una altra ponència serà la de Josep V. Frechina, una de les persones que millor coneix la música del País Valencià, que en aquest cas ens parlarà d’Estellés en el món de la música. I finalment, les professores Maria Lacueva (des de París) i Carla González Collantes (de la Universitat Pompeu Fabra) ens parlaran de la musicació de poemes escrits per dones. Seguint el tema literari, parlarem amb els protagonistes de la música, els creadors de les cançons i volem veure com s’ameren de tanta lectura i com arriben a incloure eixes referències, homenatges o inspiracions en les seues lletres. Per a fer-ho, la professora de la UA Irene Mira-Navarro, que a més s’encarrega de coordinar els últims volums de l’obra completa d’Estellés amb Jordi Oviedo, moderarà una taula redona amb la participació dels músics Xavi Sarrià, Pau Alabajos i Andreu Ferre (d’El Diluvi). També ens parlaran de literatura i música, en aquest cas en l’ensenyament, les professores Marta Mas i Mònica Richart, que a més és una jove que també té el vessant d’escriptora. Ens explicaran com incorporen aquestos elements en les seues classes en activitats que s’intueixen molt divertides.

  • Enguany vos apunteu al moviment podcasting? 

Incorporem l’enregistrament del podcast Gent Ràndom, conduït per Lourdes Frasquet, Empar Puerto i Quim Ruiz. És important posar en valor el treball que s’està fent des dels micròfons amb els nous formats radiofònics.

  • Més enllà de la literatura, voleu seguir aprofundint en els perquès i els efectes de la Primavera Musical. 

Per això, projectarem el documentari de l’Associació Cívica Tirant lo Blanc, El llegat, en què participen membres de La Fúmiga, Pupil·les, El Diluvi, Jazzmàtiks… Podríem dir que són els membres de la segona generació d’aquesta primavera. Volem veure què hi ha després, quin futur musical ens espera en aquesta tercera dècada del s. XXI i quins artistes en seran els protagonistes. Per a fer-ho debatrem amb Esther, la cantant de Vinaròs, Paula Llopis, de Cocentaina, i Alba i David, membres de Tito Pontet d’Alcoi. Gaspar López, vocalista de Sant Gatxo, moderarà la taula, la qual cosa permetrà aportar el seu punt de vista de participant en els primers anys d’aquesta #PrimaveraMusical.

  • Mireia Vives i Borja Penalba interpretaran a l’escenari del Paranimf el disc, Cançons de fer camí. 

El seu treball té a veure amb el tema d’enguany, ja que algunes de les seues lletres són de Marc Granell, Joanjo Garcia, Joan Fuster o Maria Mercè Marçal.

Durant les jornades es presentarà el catàleg de l’exposició, La música valenciana reviscola, i les persones que s’hi inscriguen en podran obtenir un exemplar amb material gràfic, alguns textos inèdits i articles dels participants de l’any passat. Hi compten amb la col·laboració del Cefire d’Alacant i enguany, a més, tenen el suport de l’Institut Valencià de Cultura. Desitgem que aquest event esdevinga una data anual assenyalada per a parlar sobre la música, el sector o la sociolingüística.

Font: Amàlia Garrigós./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *