foradia pressupostparticipatiualcoi

Estrena del documental “La Maleta de Mauthausen” a Cocentaina

El Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica presenta aquesta sèrie documental sobre els horrors del nazisme

El Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica de Cocentaina ha organitzat la presentació i estrena de la sèrie documental “La Maleta de Mauthausen” per al pròxim 19 de maig. L’acte tindrà lloc a la Casa de la Joventut del municipi a partir de les 19:30 hores. Tanmateix, també s’exposaran els documents que el deportat Juaquin Tarin anava guardant a la seua maleta.

Aquest esdeveniment comptarà amb la presència de Cristina Lucas, representant del Fòrum, qui s’encarregarà d’obrir l’acte. A més, també estaran presents Abrian Blas, Amical de Mauthausen i altres camps PV i Rosa Tarin, neta del deportat “Juaquin Tarin”.

En “La Maleta de Mauthausen” s’explica com des del govern francés es va pressionar perquè els refugiats tornaren a Espanya o s’exiliaren en Amèrica. Alguns d’ells van decidir tornar a una Espanya dominada pel franquisme i les conseqüències que els podia suposar caure en mans del feixisme espanyol.

El Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica de Cocentaina ha volgut tenir un detall amb les 42 persones dels municipis de l’Alcoià, El Comtat i la Foia que van ser deportats i que van acabar en els camps de concentració nazi. Aquesta és la llista amb els seus noms: Eduardo Garrigós Soler (Benilloba). Blas Benilloba Ruiz (Cocentaina). Hermenegildo Vicent Ragués (Gaianes). Joaquín Calatayud Bas, Vicente Tomás Mogino (Muro). Antonio Carbonell Nicolau (Cela de Núñez). Miguel Cervelló Bay (Planes). Álvaro Vercher Cortell (Quatretondeta). Enrique Albero Puerto, Antonio Ferre Navarro, Enrique Ferrer Berenguer (Banyeres de Mariola) Victoriano Bernabeu Pérez, Leopoldo Jordà Rico, Juan Sempere Pérez (Castalla). Ángel Pérez Pastor, Antonio Pina Pérez (Ibi). Fernando Vicent Berenguer (Onil). Miguel Lloréns Ortiz, Manuel Mullor Català (Penàguila). Emilio Morato Feliú (Tibi). Juan Tur Coloma, Antonio Sirera Doménech, Pedro Ruiz Sánchez, Manuel Rosas Rodríguez, Antonio Reig Llopis, Ernesto Pérez Alemany, Emeterio Payá Rombeu, Joaquín Navarro Ferri, Vicente Montaud Ferrer, Rafael Monllor Berenguer, Emilio Marqués Aracil, Joaquín Linares Gisbert, José Jordà Santamaría, Francisco Grau Ibáñez, José Garrido Monllor, Francisco García Esquitino, Víctor Escrivá Chorro, Jorge Cortés Faus, Enrique Cortés Cantó, Emilio Català López, José Bonet Domínguez, Francesc Aura Boronat (Alcoi).

Des del Fòrum recorden que “en aquests moments s’estan reconeixent les víctimes, gràcies a l’esforç de les Associacions Memorialístiques, Conselleria de Qualitat Democràtica, Ajuntament, etc., al País Valencià, de les més de 650 víctimes s’han lliurat 514 “Taulells de la Memòria”, estan pendent del reconeixement i entrega els de la comarca de l’Alcoià”. 

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *