foradia subscriutegrat

Pego impulsa un projecte per a recuperar les sendes

En aquesta iniciativa s'ha dut a terme gràcies a la col·laboració entre l'alumnat del col·legi Sant Antoni, i el Centre Excursionista i faran treballs de millora i rehabilitació d'un tram del Camí Vell d'Ebo

La regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Pego, juntament amb el Centre Excursionista de la localitat, han posat en marxa un projecte de col·laboració i aprenentatge que té com a objectiu incentivar la participació dels joves del municipi en activitats de recuperació de sendes que estan organitzades per l’associació. La primera d’aquestes actuacions s’ha fet amb l’alumnat de 4t d’ESO del col·legi Sant Antoni.

Ximo Sala, president del Centre Excursionista, ha comentat que: “Nosaltres tenim una programació anual, no sols centrades en caminades senderístiques, també apostem per la recuperació de sendes i així poder fomentar i mantenir la pràctica esportiva”.

Els participants van fer tasques com la recuperació d’un tram del Camí Vell d’Ebo, prop de tres quilòmetres, en el qual han estat treballant els membres del Centre Excursionista durant els últims mesos i que es va celebrar l’obertura pública diumenge passat 15 de maig amb una caminada.

Prèviament als treballs de camp, el projecte contemplava una part de formació teòrica en la qual el mateix Sala, tècnic de sendes de la Federació Espanyola d’Esports de Muntanya i Escalada (Fedme), va explicar als alumnes nocions bàsiques per a la pràctica del senderisme com la utilització del manual de sendes de la Federació i altres instruments per a guiar-se per la muntanya. També els va donar una xicoteta classe de primers auxilis, com reaccionar si hi ha un accident, els 37 anys exercint de bomber li avalen.

La rehabilitació d’aquesta antiga senda ha sigut una tasca complexa, conta Sala. El primer pas va ser la recerca de plànols per a aconseguir situar tota la senda, “ens basem en plànols dels anys 50 que trobarem a l’Arxiu Municipal”, comenta Sala.

Quant als treballs manuals, han inclòs la renovació del mapa de la senda situat a l’inici de l’itinerari, “adaptat a la nova normativa de la Federació Valenciana”, remarca Sala. També s’han renovat, concorde a aquesta normativa, les senyalitzacions verticals i les de pintura. Ha sigut aquesta part en la qual han col·laborat principalment els alumnes de Sant Antoni. Una de les tasques més costoses, comenta el president del Centre Excursionista, ha sigut obtenir el desviament d’un xicotet tram de la senda que passava per la carretera CV-712, que uneix Pego amb la Vall d’Ebo. “S’ha condicionat el camí de manera que ara ja no cal caminar un tram per la carretera, tan sols cal creuar-la”. El treball de desbrossament ha sigut intens.

Un total de 46 persones van gaudir dissabte passat d’aquesta recuperada senda. No serà l’última, ja que el Centre Excursionista ja té planificats els treballs per a retornar a la seua esplendor altres trams, i s’han recuperat i condicionat el tram que va de Tormos a Vall d’Ebo, ara volem començar el que uneix Vall d’Ebo i l’Atzúbia, i un altre entre l’Atzúbia i Pego. Sala agraeix el suport que reben des de la Mancomunitat de Pego i Les Valls per a continuar amb aquest projecte.

Després del bon acolliment per totes dues parts, Sala espera continuar comptant amb la col·laboració dels alumnes i les alumnes de Pego. L’any vinent, que el Centre Excursionista compleix 50 anys, es proposarà a l’institut IES Enric Valor per a treballar conjuntament amb alumnes de 16 anys, “que tenen una major autonomia i capacitat de gestió”, apunta Maido Moreno Tècnica del departament de Joventut.

Font: Redacció./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *