foradia subscriutegrat

Cap de setmana de Trobades d’Escoles en Valencià per tot el territori

Aquest dissabte s'han celebrat aquests encontres organitzats per l'Escola Valenciana, a les comarques de la Marina Alta, la Safor-Valldigna, l'Alcoià-El Comtat, i els Ports

Les Trobades d’Escoles en Valencià han tornat i durant el dissabte 21 de maig es van celebrar a Parcent (la Marina Alta), Miramar (la Safor-Valldigna), Agres (l’Alcoià i El Comtat) i Cinctorres (els Ports). El lema escollit per a enguany ha sigut ‘l’Escola que ens fa lliures’, i s’han dedicat a la llibertat. A més, s’ha aprofitat el centenari del naixement de l’escriptor Joan Fuster, per a retre homenatge a la seua figura.

Aquesta “festa per la llengua”, ha volgut reivindicar “una escola lliure, diversa, feminista i coeducadora, arrelada, crítica, laica, intercultural, pacifista, democràtica, compromesa, sostenible, universalista i solidària”, i a més, des de l’Escola Valenciana, organisme que organitza aquestes trobades, han afegit que: “cal que parlem de llibertat, ara més que mai, i és que l’escola és des d’on naix. De la mà de mestres com Empar Navarro, Carme Miquel o Empar Granell. El valencià ha de ser un dels pilars fonamental del nostre sistema educatiu”, i per aquest motiu, des de l’entitat lluiten perquè tots els centres educatius estiguen en condicions d’oferir “una càrrega lectiva superior o igual al 50% en valencià: com més àrees es vehiculen en valencià, millors seran els resultats”.

Pel que fa a la trobada de Parcent, a la Marina Alta, l’esdeveniment va començar amb un passacarrer, que va estar a càrrec de la Banda de Parcent, i van estar acompanyats per la Muixeranga de Segària. Després es van dur a terme activitats esportives com pilota, rocòdrom i patinatge. Segons va comentar Òscar Caselles, president de la CAPPEV Marina Alta, és una alegria “poder tornar a celebrar les trobades i omplir els carrers de Parcent”.

Altres de les activitats que van dur-se a terme a la localitat van ser, una representació teatral (‘El viatge de Monipé’), una actuació musical, a càrrec de Dani Miquel; o el concert amb els grups Reacció, els Catarres, i Cactus

Miramar va ser la localitat de la Safor-Valldigna que va acollir aquestes Trobades d’Escoles en Valencià, i va arrancar amb una cercavila pels carrers del poble, amenitzada per la Unió Musical Milamarina. Després, va celebrar-se l’acte de benvinguda, amb obsequis als centres educatius participant. Pilar Gregori, presidenta de la Coordinadora Safor-Valldigna pel Valencià, ha destacat que: “després de tres anys volent celebrar la Trobada a Miramar, a la fi ho hem aconseguit”. Durant la resta del dia es van dur a terme altres activitats com tallers, partides de frontó, i una cercavila, i finalment l’actuació de la Muixeranga de la Safor. Finalment, per a tancar el dia es va fer un sopar de germanor i es va tancar l’esdeveniment amb l’actuació de La Ruba.

En les comarques de l’Alcoià i El Comtat, Agres, va ser el lloc per a celebrar aquestes Trobades. Durant tota la jornada es van dur a terme moltes activitats, com una cercavila, la inauguració del mural de fusta de la trobada, una dansada oferida pel Grup de Danses d’Agres, jocs de fusta, malabars, va estar present La Colla en Ruta d’À Punt, i es va fer un taller de Muixeranga a càrrec de la Muixeranga Penyeta Blanca de Cocentaina, i un passacarrer amb l’acompanyament de la Unió Musical d’Agres.

Elionor Ortolà, presidenta de la Coordinadora Alcoià i Comtat pel Valencià, ha posat en valor el treball “importantíssim del CRA Mariola-Benicadell d’Alfafara-Agres-Gaianes, de l’Ajuntament d’Agres i la regidoria d’Educació i també dels Ajuntaments d’Alfafara i Gaianes, que s’han bolcat en aquesta trobada en la qual ha destacat la unió per a fer partícip a tota la comarca”.

A la vesprada van fer-se altres activitats com tallers, paradetes a càrrec dels centres educatius, entitats i editorials, o l’actuació del contacontes Carles Cano. L’esdeveniment va estar tancat pel concert en el qual van actuar Canta Canalla, ESIS i Bòrja.

Font: Redacció./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *