foradia pressupostparticipatiualcoi

Juan Bordera presenta el seu llibre ‘El Otoño de la Civilización’ a Alcoi

El periodista i guionista alcoià va dur a terme una conferència, el 6 de maig a la llibreria Detroit Llibres d’Alcoi, sobre les conseqüències derivades de les crisis ecològica i energètica

Des de fa molt de temps, els missatges que ens alerten sobre la necessitat de fer front a la crisi ecològica que sofreix el planeta són freqüents, però les autoritats segueixen sense preparar polítiques reials que ens puguen salvar d’una catàstrofe ja anunciada. D’aquestes problemàtiques tracta el llibre ‘El Otoño de la Civilización’, que han escrit conjuntament el periodista Juan Bordera i el físic del CSIC Antonio Teruel. Com explica el mateix Bordera, habitualment es tracta el problema climàtic i la crisi energètica per separat, però “aquest llibre explica que un problema deriva amb l’altre i que cal fer-los front si no volem aplegar a una situació irreversible. El sistema capitalista és insostenible per al futur del planeta, ja que els quatre de sempre esgoten els recursos naturals de forma il·limitada”.

La presentació d’aquest llibre es va gaudir a la llibreria Detroit d’Alcoi el dia 6 de maig i va comptar amb la presència del mateix Juan Bordera. “Presentar un llibre a la que és ta casa i al voltant de familiars i amics sempre és especial. Potser no es tracta de la ponència més tècnica, però de debò que serà la més emotiva”, assegura Bordera.

Tal com explica el periodista alcoià, el títol del llibre és un joc de paraules amb l’idioma anglés, ja que la paraula tardor significa al mateix temps caiguda. “Ens creiem indestructibles; no obstant això, no som la primera civilització que ha caigut, per això hem decidit nomenar-lo així”, detalla.

El llibre, que ha sigut presentat a moltes ciutats d’Espanya com Madrid i que ara aplega a Alcoi, incideix en la idea que el planeta està jugant-se el futur en els pròxims anys i que, si no s’actua ràpidament, aplegarem a un punt de no retorn. “Cal evitar culpar a l’individu, no té cap sentit obligar la població a reciclar o a no agafar tant el cotxe si al mateix temps no canviem un sistema que beneficia sempre als més poderosos i que, a més, nega el problema per a continuar creixent infinitament, com si els recursos foren il·limitats”. “Els que volen conservar el model de vida europeu durant els pròxims anys ho volen fer a través de l’espoliació de les zones més pobres del planeta”, conclou el periodista alcoià.

Per altra banda, un apartat de la publicació està dedicat a l’ascens del feixisme per tota Europa i com el perill de la seua entrada a les institucions pot suposar una catàstrofe per a les polítiques ecològiques. “L’única manera d’evitar la irrupció de l’extrema dreta és assumir d’una vegada els límits de recursos planetaris que tenim, perquè ells formen parts dels privilegiats que busquen un creixement infinit. Aquesta és l’estratègia del populisme, que nega una qüestió per a traure privilegis individuals”, assegura Bordera.

Les divulgacions científiques i els diversos textos que conformen ‘El Otoño de la Civilización’ estan produint un reconeixement mundial. “La part més potent del llibre és que hem pogut filtrar les conseqüències climàtiques reflectides a l’informe de la comunitat científica més important del món. Tot açò ha sigut corroborat per mitjans dels Estats Units, Xina o Regne Unit, que ens legitimen tot el que contem”, explica Bordera.

Totes aquestes problemàtiques seran presentades a Detroit Llibres d’Alcoi en la que els assistents podran gaudir de primera mà de la xarrada d’un periodista especialitzat en la temàtica i que ha cobert les cimeres i els informes més rellevants sobre el canvi climàtic. Bordera també ha volgut agrair la col·laboració del coautor del seu llibre. “Escriure un llibre amb Antonio Teruel és magnífic perquè ell és una persona increïble. Com a físic, Antonio s’ha encarregat de la crisi energètica i la falta de recursos materials”. Cal afegir que, la primera tanda de ‘El Otoño de la Civilización’ s’ha esgotat i ja està en marxa la segona edició.

Font: Carlos Jover./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *