foradia camaraalcoi

Benilloba celebra el 375 aniversari del seu patró Sant Xotxim

Encara que des del dia 16 de juliol ja s'han dut a terme diferents actes festers, els dies grans dels Moros i Cristians de Benilloba se celebraran des del 14 fins al 18 d'agost

A mitjans d’agost la localitat de Benilloba celebra les seues tradicionals festes dedicades a Sant Xotxim. Precisament enguany el poble celebra que fa 375 anys que aquest Sant va declarar-se patró de Benilloba.

Els dies grans d’aquestes festes de Moros i Cristians se celebraran entre el 14 i el 18 d’agost, però des de mitjans de juliol el municipi ja ha viscut l’ambient fester als seus carrers. I és que el dia 16 de juliol es va presentar el cartell, i els caps de setmana del 23 i 30 de juliol, i el 6 d’agost, s’han dut a terme les entradetes, primer amb el torn dels Moros de l’Arrabal, seguidament dels Cristians de la Palmera, i finalment per tancar aquestes “baixaetes”, els Moros del Castell. A més, aquest últim dia se celebra el XLVI Concert de festes a càrrec de la Filharmònica Benillobense.

Prèviament als dies grans de la festa, el 10, 11, i 12 d’agost, les tres filaes de Benilloba tornaren a desfilar pels carrers del poble a les entradetes oficials. L’ordre serà el mateix que les anteriors; i el dia 13 s’uneixen les tres per a celebrar aquesta última nit de ‘baixaetes’, que conclourà amb una discomòbil a la plaça de la Font.

Un dels dies més coneguts i populars d’aquestes festes és la Nit de l’Olla, que com explica l’alcalde de la localitat, José Ramón Martí: “És l’acte més important, sense cap dubte. És la nit humorística de la ‘contornà’ i de la comarca“. Durant aquest dia, després de la missa de les 19 hores, es fa l’entrada de bandes des del local de la música, fins a la plaça de l’església; seguidament, a les 20 hores, serà el moment del pregó i de l’Himne de Festes, i a continuació tindrà lloc la cercavila a càrrec de les filaes, acompanyades per bandes de música. A les 24 hores, arribarà el moment d’aquesta tradicional desfilada de disfresses tan popular a càrrec de les tres filaes, i a continuació començarà una nit de festa amb una macrodiscomòbil.

El dia 15 d’agost la gent s’haurà d’alçar prompte, ja que a les 07:35h, després del toc de l’alba i l’oració al Castell de Festes, començarà el primer acte de festes amb la Primera Diana. A les 12:30h es farà una missa, i ja a la vesprada començarà l’Entrada de Moros i Cristians. Els primers a desfilar seran els Cristians de la Palmera, que a més de tindre capitania, celebren el seu 75 aniversari; seguidament serà el torn del bàndol moro, amb els Moros de l’Arrabal, amb el seu càrrec, i tancarà l’acte la Filà Moros del Castell, que també celebra el seu 75 aniversari. Per a tancar la nit, i hi haurà una nova revetla.

L’endemà, el dia del patró Sant Xotxim, els actes també començaran de bé matí, a les 08:30h amb la Segona Diana. Aquest dia serà el dia amb els actes religiosos, però a la nit tornarà la festa amb l’orquestra ‘The Garage Band’.

El 17 d’agost se celebrarà el Dia de les Ambaixades, primer la del bàndol de la mitja lluna, i a la vesprada amb el bàndol de la creu com a vencedors. Tot seguit es tornarà a interpretar l’Himne de Festes a la plaça del Castell. A la nit, s’oferirà l’espectacle ‘Un Gran Show’ a la plaça l’Omet.

Finalment, el dia 18, fora dels actes típics festers se celebrarà la Festa de l’Aigua a la piscina municipal, i a la vesprada tindrà lloc la Missa de difunts, l’espectacle infantil ‘Un mundo de sorpresas’, i finalment, un sopar de germanor que conclourà amb un correfoc que s’iniciarà a la plaça de l’Església fins a les Moreres.

El seu alcalde ha confessat que: “Espere que després de dos anys sense poder fer celebracions la gent acudisca a veure les nostres festes i que tinguen ganes, perquè almenys, en Benilloba, la gent sí que té moltes ganes de gaudir-les. Així que espere que la gent es faça l’ànim de vindre a Benilloba, s’oferirà un gran espectacle, en la Nit de l’Olla, i també el dia de l’Entrada amb motiu d’aquests aniversaris”.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *