lasarga ajualcoitel

Les bandes de música alcoianes calfen motors per a Festes de Sant Jordi

Els diumenges des del 15 de març fins al 5 d'abril, el Teatre Calderón acollirà aquests concerts en els quals les bandes tocaran peces clàssiques com actuals, i algunes de les que sonaran a les entrades

La regidora de Festes, Carolina Ortiz, el regidor de Cultura, Raül Llopis, representants de les quatre bandes d’Alcoi, i el vicepresident de l’Associació de Sant Jordi, han presentat la programació dels concerts d’exaltació de música festera. Aquests esdeveniments són l’excusa perfecta per anar calfant els motors per a festes. I és que la música és un dels elements més importants de la nostra festa, i com la regidora de Festes ha declarat: “La música és importantíssima i hem de donar-li la importància que mereix“.

El primer d’aquests concerts serà el pròxim diumenge 15 de març, a càrrec de l’Agrupació Musical Serpis d’Alcoi. El seu president, Luis Castelló, ha explicat que volen fer un concert més emotiu, i per això arranquen amb el pasdoble ‘Al Cel’ de Francisco Valor Llorens. La segona part, també començarà amb un toc emotiu, ja que començarà amb el pasdoble creat per Pedro José Tort Blasco, membre de l’agrupació, que va faltar al mes de gener. Aquesta peça es titula ‘Festers de San Blas’. A més, l’agrupació que tradicionalment acompanya a la Filà Tomasines, estrenarà una marxa cristiana dedicada a aquesta filà. Una marxa composta per José Maria Valls Satorre, ‘En la mà al costat’, que està basada en el ‘valset’ de les tomasines. Aquest primer concert se celebrarà el dia 15 de març.

La segona de les bandes que actuarà al Teatre Calderón serà la Unió Musical d’Alcoi, el pròxim 22 de març. Alfonso Yépez, president de la banda, ha explicat que ells dedicaran una part a cada bàndol. Es començarà amb el moro i la peça d’Amando Blanquer, ‘La Torre és Mora’, i la segona part començarà amb la peça del mateix autor, ‘La Torre és Cristiana’. Aquestes composicions van ser de les últimes que aquest referent de la música festera va crear. La Unió Musical, a més, farà un repàs a les marxes clàssiques, però també ens oferirà peces més actuals.

El torn de la Societat Musical Nova d’Alcoi arribarà el diumenge 29 de març. José Antonio Llinares, president de la Nova, ha destacat dins de la seua programació l’estrena de dues marxes, per una part, la marxa mora ‘Paco Rico’, escrita per Enrique Ródenas Alfaro, i per altra part, la fanfàrria i marxa cristiana ‘Antulio Capità’, escrita l’any 2007 per José Maria Valls Satorre, I que encara no havia sigut estrenada. En la seua programació també cal destacar que es tocarà la marxa cristiana ‘Cid’, de Pedro J. Francés Sanjuan, marxa que baixarà l’esquadra especial dels Muntanyesos en la seua capitania, i el pasdoble ‘Guillermón’, que serà el que interpretaran en el Dia dels Músics.

Aquest cicle d’exaltació festera el tancarà la Corporació Musical Primitiva d’Alcoi, el dia 5 d’abril. Jaume Jordi Ferrando, de la Primitiva, ha explicat que volem mirar al passat, i és per això que començaran amb una peça centenària, el pasdoble ‘Champagne’, escrita per Evaristo Pérez Monllor. Des de la Primitiva han volgut destacar que Alcoi dona molta projecció cap a altres festes de Moros i Cristians, però també rep moltes coses de fora, ja que hi ha molts autors d’altres localitats dels voltants, per això, durant aquest últim concert s’interpretaran peces de creadors d’altres pobles. A més s’estrenaran peces que sonaran durant l’entrada amb els pròxims càrrecs, com per exemple la marxa mora de Saül Gómez per a la capitania dels Cordoneros, ‘Sakasik’, la marxa cristiana per a l’alferesia dels Creuats, ‘Amicitia IOAM’, de José Rafael Pascual, o la marxa cristiana del capità dels Muntanyesos, ‘Glòria al Capità’, composta per Vicent Sanoguera.

El vicepresident de l’Associació de Sant Jordi, Francisco Campos, ha agraït a les quatre bandes el seu treball, i el regidor de Cultura, Raül Llopis ha animat a la ciutadania a què compre les seues entrades, que estaran disponibles a la taquilla del Teatre Calderón, i a la web de Ticket Alcoi.

Font: Belén Rivas./


ajualcoiturisme

culturalcoi

 

mascaretes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *