La representació del Tractat d’Almisrà torna amb un muntatge minimalista
El president de l'Associació Cultural del Tractat d'Almisrà, i persona encarregada de representar a Jaume I, Romà Francés, ha estat explicant com serà aquesta representació que ja serà la 45 de la història

Cada 25 d’agost la localitat de Camp de Mirra celebra amb una representació el que va ser un gran fet històric, el Tractat d’Almisrà. El president de l’Associació Cultural del Tractat d’Almisrà, Romà Francés, que a més a més, s’encarrega de representar a Jaume I en aquest acte, ha estat explicant, que l’any passat va fer-se de forma reduïda a causa de la pandèmia, amb un muntatge molt minimalista, que al final va resultar molt bé, i que per això han decidit que enguany es farà de la mateixa forma, però en aquest 2022 afegint els altres actes complementaris, com el pregó anunciador.
“Primer van un pregonar i un abanderat, amb una banda de música. Quan es fa fosc ja fem la recreació, i després, tenim el costum de fer un homenatge, des de la plaça de l’Església fins a la plaça de Jaume I, que és la més antiga del poble. En aquest recorregut anem en seguici tots els actors que participem juntament amb altra gent que ens acompanya, i dipositem en un monument que hi ha dedicat al Tractat. Allí deixem una corona de llorer, i es fa el ritual de la senyera, mentre es toca la muixeranga“.
Aquesta recreació representa uns dels fets històrics més importants del País Valencià, i és que gràcies a aquest tractat es va establir la primera frontera meridional estable. Pel que fa a la representació, està organitzada per l’Associació Cultural del Tractat d’Almisrà, si són ells els que gestionen que tant l’associació com la recreació puguen continuar, any rere any, mostrant a la població, ja no sols de Camp de Mirra, sinó d’altres localitats, que és el que va passar.
Ara, a més, a més, des de fa poc temps s’ha inaugurat el Centre d’Interpretació del Tractat, que té una secció d’història. Gràcies a aquest centre la gent pot conéixer durant tot l’any el que va significar aquest pacte que va fer el Rei Jaume I per a delimitar les nostres fronteres com a País Valencià.
Romà Francés llança un missatge a tota la gent de les comarques perquè visiten aquesta recreació: “Hi ha moltíssima gent de la zona que ho coneix, però també hi ha molta que encara no ho coneix, i des de l’organització desitgem que vinguen, per veure un dels actes i fets més importants de la nostra història. Recreacions com aquesta no es fan cap al nostre territori, a no ser que siga alguna puntualment, però de continuat no. Som gent aficionada d’Almisrà o d’altres poblacions com Biar, Beneixama o Banyeres, que també han participat, perquè apareixen molts personatges. Ara a més a més, hi ha alguna coreografia entre els actes i un grup de músics que ambienta tot entre els actes, i el començament. La veritat és que val la pena que la gent vinga i ho conega“.
Comenta i participa-hi