foradia pressupostparticipatiualcoi

Tirisiti: “S’ha de fer un Teatre Principal Smart. Una cosa nova i moderna”

El Betlem del Tirisiti, ja ha començat a acollir espectadors, i el seu protagonista, un dels personatges més rellevancia i estimat d'Alcoi ha volgut fer un repàs, al seu mode, de moltes de les coses que han estat passant durant aquest últim any

 • Torna el Nadal, ara sí que si, sense cap restricció, i la gent per fi podrà anar com abans de la pandèmia al Teatre Principal a veure’t. Estàs content?

Estic molt content i satisfet, perquè és retrobar-se amb tots, i a més, d’un mode molt efusiu. Vam arrancar a treballar el dia 25. Ens agrada arrancar de cara al cap de setmana, i si és l’últim dia millor, així si hi ha alguna cosa de l’escenografia o de tot el que suposa l’espectacle, ho podem corregir.

 • Enguany moltes representacions faràs i molta gent creus que podrà visitar-te?

Trobe que faré unes 200 funcions, i esperem que vinguen més de 20.000 espectadors. Això és una barbaritat que no té nom.

 • Estem quasi un any sense saber res de tu. Què has estat fent durant aquest temps?

Doncs he fet més coses de les que pareix. Tot no és estar sempre fent representacions. He estat present durant uns mesos en l’espai expositiu de l’Auditori de Castelló, en companyia d’altres titelles. També vaig estar en la inauguració d’una mostra retrospectiva d’una titellaire, molt important i molt amiga meua, que portava el Teatre Bufo i ens va deixar enguany. Es va fer en el Museu Internacional de Titelles de la Vall d’Albaida. Ella era Empar Claramunt, i era una gran amant de la nostra representació, i una gran amiga meua.

 • Durant aquest any han passat moltíssimes coses. Entre elles, malauradament estem patint una guerra. Podries manar a tots els que estan fent una guerra a la lluna amb el globus?

Podria fer-ho, però no sols als que estan fent la guerra, podria enviar a més persones a la lluna. El que passa és que la llista és tan interminable que en la meua cistella del globus no cabrien tots.

 • Un altre dels fets històrics d’aquest 2023 ha sigut la mort d’Isabel II, la reina d’Anglaterra. T’haguera agradat que anara a veure’t al Teatre, o haver fet tu una representació al palau de Buckingham?

Em va arribar la carta de protocol, però no em trobava en cor, perquè quasi teníem la mateixa edat. Aleshores no em trobava en cor d’anar a veure a la meua amiga. Érem amics, parlàvem per WhatsApp. Ella era molt hàbil en el WhatsApp.

 • Però i que parlàveu en anglés o en valencià?

En valencià. Ella era una dona poliglota. Jo tinc els meus coneixements d’anglés i la podia entendre, el que passa és que parlava fluixet. Era molt bona xica, això si, un poc “teseta”, sobretot amb els qui no coneixia. I a més, anava com jo, de conjunt. Es posava el barret i els tres quarts que es posava, i jo la barretina i la jaqueta.

 • Enguany està coincidint fer les representacions amb el Mundial de Futbol. Has pogut veure algun partit?

No puc. Vaig estar col·laborant amb el Trail Solidari, i això és massa per a mi. En això ja tinc prou esport. Jo no soc molt de futbol, soc més de dòmino, de parxís, alguna partideta d’escacs que no guanye quasi mai… De córrer davant del bou o davant de les festes, i això em va portar a fer el Trail.

 • Parlant un poquet de les coses que passen en Alcoi, ara s’estan fent obres per tal d’arreglar els llambordins del centre. Què et pareixen?

Els “adoquins” fan un soroll quan passa el carret de la llenya, que això no es pot ni aguantar. Jo no sé els veïns com poden dormir, espere que tinguen els dormitoris a la part de darrere de les cases. I això arreglar-ho, es veia vindre que s’havia d’arreglar. Jo no sé qui és el “manó” que està darrere d’això, però era una cosa evident. I els que estan en el carrer Torre de les Maçanes, eixos quan passa l’home del carret, és que tremola tot.

 • No sé si creus que faria falta arreglar alguna cosa més. Ara estem en procés de Pressupostos Participatius, tu tindries alguna proposta per millorar Alcoi?

L’any passat sí que vaig col·laborar amb uns xicons que sí que van demanar uns diners per a una rehabilitació integral del Teatre Principal. Això no sé com va quedar, però vaig veure l’altre dia, que invertiran dos milions d’euros en el Teatre. A veure si s’estiren i m’arreglen allò un poc, perquè el teatre és de la mateixa època que jo. És de 1838, i jo vaig nàixer en 1870 i algo, més o menys com la Cavalcada, i allí no li han pegat un bon “arregló”. S’ha d’estirar l’Ajuntament, i s’ha de fer un Teatre Principal Smart. Una cosa nova i moderna, que siga adequada als espectadors.

 • Està afectant la pujada dels preus de l’energia?

Si, allí ha afectat moltíssim, és que ni l’encenem. Però estem en negociacions. Com diu un amic polític: “Estamos trabajando en ello”, i ho diu en castellà perquè es pensa que queda més seriós.

 • Espere que vagen bé les negociacions i que tingues sort.

No és sols una cosa de sort, també s’ha de tindre empenta. Per exemple, si vols que toque la loteria, compra dècims.

 • Tu ja tens els teus dècims per a la Loteria de Nadal?

Sí. Tinc una molt bona amiga que compra en Doña Manolita uns dècims, i jo participe en uns amics del Centre, i deixe un dècim en cada penyeta on jugue i així ho repartim.

 • Ja per a acabar l’entrevista, la gent de cara a l’any nou demana un desig o té propòsits. Tu que demanes, o que propòsits tens?

Un molt important. Salut.

 • Tirisiti moltes gràcies per aquesta entrevista. Podries recordar als lectors d’El Grat quan i on poden aconseguir les entrades

Estan en ticketalcoi. Has vist quina terminologia utilitze? És que, estic “on fire”, saps? Estan venent-se entrades per als dies especials (que no sé per què li diuen així si jo vaig a treballar) que són el 3, el 10 i el 17 de desembre. Després, per a la campanya general les vendrem el dia 17 de desembre a partir de les 17h. Esperem vendre bona cosa perquè amb això hem de passar el Nadal, i esperem que ens dure un poc més, per què tu saps com s’han posat les coses? Has comprat llet últimament? No saps si estàs comprant llet o herbero… Això ho tindrem present en les representacions.

Font: Belén Rivas./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *