foradia subscriutegrat

La Fira Modernista continua creixent i ampliant-se a tot el mes de setembre

La regidora de Turisme, Lorena Zamorano, ha comentat algunes de les novetats d’aquesta nova edició de la Fira Modernista, i ha expressat la seua satisfacció al veure la resposta tan positiva d’entitats i ciutadania davant aquest certamen dedicat al pintor Francisco Laporta Valor

Des de la regidoria de Turisme s’està treballant de valent perquè la Fira Modernista es continue consolidant, encara que cada any que s’ha celebrat s’ha notat que la gent ha acollit aquest esdeveniment amb molta il·lusió, i inclús es va notar en l’anterior edició que va estar marcada per la pandèmia. Així i tot, s’espera que en aquest 2022 que ja ha tornat la normalitat i que totes les activitats es podran fer sense cap restricció, la gent encara s’anime més a participar. Enguany, com ha declarat la regidora de Turisme, Lorena Zamora: “Les entitats i la ciutadania estan com si no haguera passat res. La resposta que estem tenint, i les telefonades que rebem a la Tourist Info, d’alcoians i gent de fora, és molt gran. Jo augure que aquesta Fira recuperarà les xifres de 2019, i potser més. I és d’agrair, perquè em feia un poc de por de la parada de 2020, i la Fira que vam fer l’any passat, i em feia por perquè aquest certamen el fem des de fa poc temps, i encara no està consolidat com les Festes de Moros i Cristians o el Nadal, i segurament no té la forma definitiva i al cap dels anys canviarà moltíssim, i la parada de la pandèmia em feia por per si la gent es desanimava, però no, la gent té moltes ganes”. I és que la Fira Modernista té un punt diferenciador amb la resta de celebracions que es fan a la ciutat, tal com indica la regidora: “qualsevol persona pot participar sense la necessitat de pertànyer a cap associació o entitat. La Fira Modernista és de tots”.

Com cada any la Fira va dedicada a un personatge que va ser significatiu en el modernisme alcoià, i enguany l’escollit ha sigut el pintor Francisco Laporta Valor, una decisió que Zamorano ha argumentat explicant que: “El que intentem és fer valdre un personatge que ha estat important a nivell artístic o intel·lectual en la nostra història. Valorant eixa figura també podem conéixer millor el context socioeconòmic de l’època i la forma de viure que teníem els alcoians en eixe moment. El primer any va ser un arquitecte, després va ser un escultor, i ara tocava un pintor i es va triar aquest encara que hi ha molts, però va ser per economitzar tota la investigació que està feta sobre ell, en aquest cas ja hi havia una investigació prèvia que s’havia fet per part del CAEHA i es va aprofitar eixa documentació per a posar-la en el lloc de la història que li correspon”.

La Fira Modernista s’està convertint en un gran atractiu turístic per a la ciutat i està ajudant a desestacionalitzar el turisme a Alcoi, afegint una cita més al calendari de grans esdeveniments, motiu pel qual enguany s’ha començat a fer promoció fora de la nostra autonomia, concretament a Andalusia, ja que com ha comentat Zamorano, des d’aquesta comunitat es reben moltes visites durant els dies de fira. A més, durant els dies de Fira es rebrà la visita d’associacions d’altres localitats que commemoren el modernisme com Barcelona, Terrassa i Terol.

Pel que fa a les activitats, en aquesta edició la novetat està que des del dia 1 de setembre ja es podrà gaudir d’alguns actes com exposicions o xarrades: “Gràcies a la quantitat d’activitats que estan programades hem hagut de deslocalitzar activitats com exposicions i conferències i omplir quasi cada setmana del mes, i això és bo, perquè si la dinàmica continua així, podem estar parlant que setembre serà el mes del modernisme per excel·lència en Alcoi”. Ja el dia 1 de setembre va inaugurar-se una exposició dedicada a Francisco Laporta Valor, personatge protagonista d’aquesta Fira, que es podrà visitar a la Capella de l’Antic Asil fins al dia 25 de setembre. A banda, hi haurà una altra mostra a la sala d’exposicions de la Fundación Mutua Levante, en la qual es podrà saber més sobre la vida d’aquesta figura il·lustre alcoiana.

Lorena Zamorano ha comunicat que cada vegada són més les entitats que volen participar, i una de les que s’estrena enguany és UGT, que oferirà una conferència en la qual es parlarà sobre sindicalisme.

Altres dels actes a destacar, i que ocuparan el cap de setmana del 23, 24 i 25 de setembre seran el Pregó, que enguany estarà a càrrec de Vicent Agudo, amb la posterior desfilada, o la manifestació del dissabte de matí, que tractarà sobre les Revoltes que van sorgir sobre l’Impost de Consum. Per a saber més sobre el tema, el dimarts 20 de setembre es farà una xarrada de la mà de Jordi Ortiz, a la Casa de la Cultura. La regidora confessa que: “Crec que la més vistosa és el Pregó i la cercavila. En eixa desfilada es veuen tots els vestits. És un poc com l’entrada, on es veuen les vestimentes. Sempre té bona acollida, i crec que per a la gent de fora eixe és el punt. La manifestació del dissabte també és molt vistosa, i en general tot eixe dia que és quan la gent i les activitats estan al carrer, els comerços estan engalanats, els restaurants i bars ofereixen eixe menú degustació modernista, la ruta del vermut. De les activitats no puc escollir, perquè estan fetes totes amb tanta estima per part de totes les entitats i no sabria escollir, són totes igual d’importants”.

Tota la programació està disponible a la web de l’Ajuntament, però, a més a més, a partir del dia 1 es podrà aconseguir en format físic. La regidora de Turisme ha recordat que totes les activitats són gratuïtes, però que algunes d’elles sí que necessiten una inscripció per a poder assistir per l’aforament, com és per exemple la visita al cementeri organitzada pel CAEHA, que es durà a terme el diumenge 25 de setembre.

A banda de la part turística que comporta aquesta Fira, i de la seua funció per divulgar aquesta part del nostre passat, aquest esdeveniment també és un punt important per al comerç local, i així ho destaca l’edil de Turisme: “Cada vegada són més els comerços que aposten per portar una sèrie de vestits i complements. També és una de les funcions de la fira, moure el comerç i moure una activitat econòmica que en el mes de setembre, després de vacances, no és un mes de gastar. La gent, amb poquet, o molt, el que puguen, poden reactivar el comerç que també fa falta en Alcoi”.

Font: Belén Rivas./


terra

animalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *