foradia subscriutegrat

La Fira Modernista

columna per Sergi Rodríguez

Enguany se celebra la segona Fira Modernista a Alcoi; una gran iniciativa que ens ha situat al mapa de les que es fan arreu del món, que són moltes i molt variades. Les alcoianes i els alcoians tenim el repte de fer d’aquesta convocatòria una fita important i un atractiu excel·lent per a la gent que ens visita, perquè pot gaudir d’una escenificació única.

A més a més, a Alcoi tenim una història i un escenari privilegiat. Tant l’Ajuntament com el CAEHA, les Ames de Casa i Grups de Danses com El Carrascar i de S. Jordi, i altres entitats, que des del primer moment han estat al capdavant de l’organització de la Fira, han demostrat una gran capacitat i un gust exquisit per representar als carrers d’Alcoi una època que fou clau per determinar la nostra forma de ser i el nostre sentit com a poble.

Des del primer dia, després de la Fira de l’any passat, molts advertírem de la manca de presència de la classe treballadora en la representació escènica i la seua dura realitat social, que en aquella època fou determinant per entendre aquell entramat històric i la configuració urbana de la ciutat. En la primera Fira, sols va quedar representada una part, la minoritària, de la societat d’aquella època (autoritats, clergat, burgesia…). Així doncs, cal representar en aquesta segona Fira la part majoritària, la classe obrera, i reproduir de manera fidedigna la seua situació social i la lluita que hagueren d’organitzar per tal d’exigir una vida digna.

L’èxit de la pròxima Fira i de les que vinguen en el futur, dependrà de la capacitat d’involucrar més entitats i persones que hi vulguen aportar idees i participar-hi, i sobretot, pel rigor històric i l’exigència de la veracitat en el guió escènic. Per això, la participació de les entitats organitzadores s’hauria d’ampliar al màxim possible i no deixar caure tot el pes de la responsabilitat en el creixement de la Fira sota les seues esquenes. Seria importantíssim ampliar el ventall de la participació a entitats com els sindicats, grups teatrals i d’altres entitats que poden aportar moltíssim al contingut de la Fira i al seu rigor. Si enguany es pretén representar també la classe treballadora, s’ha de fer amb tota la serietat que això requereix. Seria del tot deplorable escenificar una paròdia o fer de la representació una qüestió merament estètica. Cal donar-li contingut, representar les mobilitzacions per reivindicar la reducció de la jornada, l’augment salarial i la millora de les condicions d’habitabilitat i sanitàries per les quals lluitaven, de manera digna. Precisament el futur de la Fira Modernista d’Alcoi  dependrà molt de la capacitat que es tinga per fer que cada cop participe més ciutadania i que en la representació de l’època modernista destaque la presència obrera, la qual pot donar a la nostra fira unes característiques pròpies i úniques, diferenciades de la resta de fires modernistes que es fan a tot arreu. Aquest fet diferenciador pot donar un plus d’interès a la nostra Fira. D’ahí la importància que estiga ben feta.

Esperem que hi haja capacitat per ampliar el cercle actual de l’organització de la Fira, perquè no es tracta d’arreplegar suggeriments perquè la regidoria de torn duga a la pràctica. Es tracta d’involucrar com més entitats i ciutadania millor.

 

Font: Sergi Rodríguez, EUPV./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *