Homenatge a les dones rapades durant el franquisme a Oliva
Des de la regidoria de Memòria Democràtica i l'Associació de Familiars de represaliats i represaliades pel franquisme se sumen a les reivindicacions del 25 de novembre, Dia Internacional de l'eliminació de la violència contra les dones, fent aquest homenatge a les dones que van ser víctimes del franquisme
Des de la regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament d’Oliva, juntament amb l’Associació de Familiars de represaliats i represaliades pel franquisme (ARFO), i amb la col·laboració d’ARS Associació Republicana de la Safor, s’ha preparat un acte en homenatge a les dones de la comarca que van ser víctimes de la dictadura franquista, amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional de l’eliminació de la violència contra les dones.
L’acte en homenatge a aquestes dones rapades durant la dictadura, tindrà lloc el dissabte 26 de novembre, a les 12h a la Casa Maians d’Oliva. Allí es farà una conferència on s’explicarà la investigació realitzada fins al moment sobre les dones rapades durant el franquisme de la mà d’Art Quadrat, hi haurà un recorregut per l’exposició duta a terme pel Museu Valencià de la Il·lustració i Modernitat, i es projectarà el documental ‘Sacar a la luz’. En totes aquestes activitats es pretén donar visibilitat a tots els castics que van rebre les dones durant el franquisme, i com i per què aquests fets han estat silenciats i oblidats al llarg de la història, ja que eren extraoficials i no van quedar registrats.
També es farà una revisió del mapa de les dones rapades durant el franquisme a Espanya, en el qual es demostra que aquestes no eren fets aïllats, sinó que eren sistemàtics a tot l’estat. En la jornada es coneixeran algunes de les dades obtingudes per historiadors, veïnes i familiars de la comarca de la Safor, que s’introduiran eixe dia en el mapa.
Totes les persones interessades podran col·laborar en la investigació perquè puguen aportar més informació, documentació i testimonis i ampliar així els coneixements sobre aquests casos d’extrema violència contra les dones que tingueren lloc als pobles de la Safor.
Josep Escrivà, regidor de Memòria Democràtica, ha donat les gràcies a les associacions implicades per la seua feina: “Sabem que a Oliva hi hagué cinc casos de dones víctimes d’aquestes tortures i castics durant els anys del franquisme i amb més testimonis i informació, segur que hi trobarem moltes altres més. Per difondre la nostra història i recuperar la memòria dels nostres avantpassats és imprescindible la col·laboració ciutadana i el 26 de novembre és un bon dia per apropar-se i contribuir a la causa”.
Rapar a les dones era una humiliació pública, i una tortura psicològica que es feia com a castic per a les dones. Aquests fets demostren que els crims per raó de gènere i els casos de violència sexual durant el conflicte i postconflicte no foren casos aïllats, sinó que eren molt freqüents com a estratègia bèl·lica per destruir i desmoralitzar l’enemic republicà.
Escrivà també ha comentat que: “El 25 de novembre és una data perfecta per reivindicar la lluita contra la violència masclista, aquella que han patit i pateixen les dones que també podem fer servir per a fomentar conductes inhibidores d’aquesta. És imprescindible continuar incentivant els treballs d’investigació i apropant a la ciutadania la memòria històrica del Nostre poble des d’una perspectiva de gènere, fent valdre el paper fonamental de les dones i coneguen d’on procedeixen part de les violències i repressions que han patit i pateixen”.
Comenta i participa-hi