foradia subscriutegrat

La Biblioteca de Xàtiva rep la donació de l’obra completa dels llibres de butxaca Joseph Berna

Entre 1973 i 1996 va publicar quasi 400 llibres a l'editorial Bruguera, i entre les seues obres hi ha històries policíaques, de ciència-ficció o western

L’Ajuntament de Xàtiva ha rebut, a la seua Biblioteca Municipal, l’obra completa de l’escriptor xativí Joseph Berna, que va ser un dels autors més importants de la literatura pulp.

Joseph Berna, que és el pseudònim de José Luis Bernabeu, va escriure entre 1973 i 1996 uns 400 llibres de butxaca de gèneres tan diversos com ara la ciència-ficció, el western, el misteri, l’eròtic i el policíac. Totes elles les va publicar l’editorial Bruguera, que després va passar a ser Ediciones B. Aquest escriptor va arribar a tindre una tirada de 20.000 exemplars setmanals que es podien adquirir als quioscs. Algunes de les seues novel·les van arribar fins i tot a Mèxic.

La regidora de Biblioteca, Mariola Sanchis, ha declarat que: “Per fi fem justícia amb un enamorat de la nostra ciutat que tal vegada no havia tingut el reconeixement que mereixia i que va escriure a Xàtiva bona part de la seua obra. Rebem la donació de la col·lecció completa de Joseph Berna, per apropar als lectors xativins unes novel·les plenes d’acció, aventures, imaginació i estil, que van captivar a tantíssima gent des de fa 50 anys”. A més, la regidora ha assegurat que: “Jo conec a Berna a través de la figura de mon pare, qui era consumidor d’aquestes obres. Els autors com Joseph Berna eren matxaques de la literatura, però, alhora moltes vegades desconeguts per la societat, amagats rere pseudònims nord-americans per simular un major prestigi”.

La vídua de l’escriptor, Guadalupe Vila, ha recordat que: “José Luis va començar a escriure fruit d’una lesió medul·lar que el va deixar en cadira de rodes. Començà per afició, i la va enviar a Bruguera per provar, però els agradà tant que li demanaren altres tres que ja tenia i el comminaren a seguir escrivint durant les següents setmanes. La base de les seues novel·les és el sentit de l’humor. Va voler aplegar a tot el món i que la literatura poguera arribar als demés, per això va crear un estil propi”.

Joseph Berna és considerat com un dels grans mestres de la literatura popular o de consum, va arribar a escriure fins i tot una o dos novel·les per setmana.

Va haver-hi un moment que les vendes van baixar, i van canviar els hàbits de la societat, i, per tant, cada vegada menys gent llegia, per això el gènere de butxaca va anar desapareixent progressivament, i Berna no va escriure cap obra més fins que des de Matraca Edicions van voler rescatar aquest gènere amb l’edició del llibre ‘El maravilloso mundo de Joseph Berna’.

Ara tota la seua obra es podrà consultar a la Biblioteca Municipal de Xàtiva gràcies a la donació de la família de Berna.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *