foradia pressupostparticipatiualcoi

Jo no vull llums de Nadal ni a Bob Esponja

Mirada al Món per Ester Jorda

Feia uns dies em cridaven a la faena ‘Portem la millor Cavalcada d’Espanya, portem als reis, patges, cavalls… i a Bob Esponja!’ Quéeeeeeeeeeeee? ¿però què pinta Bob Esponja a la Cavalcada?

Així és com un comercial s’arruïna la faena, sense res d’investigació prèvia a la possible clientela. ¿Però com li s’ocurreix a este home anomenar una Cavalcada amb ninots de dibuixos animats a estos indrets? A la nostra comarca li queda no res per declarar persona ‘non grata’ al Pare Noel. L’aldea dels irreductibles que es nega a rendir-se davant la festa americana any rere any guanya adeptes i tots els pobles dels voltants van sumant-se tornant a les seues cavalcades tradicionals. Estic parlant d’Alcoi, de la comarca l’Alcoià-El Comtat i també d’algun altre poble de la Mariola com Bocairent.

Ací, al contrari del que passa a la resta de llocs, el Nadal no és cosa dels xiquets i xiquetes, sinó de tota la població, és una FESTA, així en majúscules. I en Alcoi fa cada volta més ombra als Moros i Cristians. Tirisiti, Pastoretes, Castanyera, Sereno, Agüelo, Patges, el tio Piam… Al voltant del Nadal van recuperant-se tradicions mig oblidades i creant-ne altres ben encertades com el Campament Reial (que no donen abast a tant visitant).

I parlant de tradicions mig oblidades. Els meus pares em parlen d’enramades fetes amb plantetes aromàtiques que feien oldre tot el carrer Sant Nicolau a Mariola. ¿Perquè no tornar a elles? ¿Perquè tenim que encendre les llums? ¿Perquè gastar energia?

Perquè jo crec que a estes altures tots sabem que l’energia és finita, i que ens queden molt poques reserves de matèries primes al planeta per a la quantitat de gent que som consumint, i al ritme que ho fem. A vore, si hem baixat el termòstat de les calefaccions (qui les té) per una banda i per l’altra els carrers apareixen tots encesos com si ací no passara res… ¿Quin sentit té? És com si estem en una illa deserta i un dia decidim encendre la despensa amb tot el menjar dins. ¿Preferiu no passar fred en casa o tindre les llums de Nadal del poble enceses? 

L’Ajuntament de Vigo que presumeix de pagar més d’1 milió d’euros en el seu Nadal lluminós (com altres municipis) gasten molta energia que podria utilitzar-se per a altres coses. Vinga va, en Ucraïna morint-se de fred i ací encenent llumetes. ¿Però és que no s’enteren que la vida que teníem ja no serà mai més possible? Estem esgotant tots els recursos i les energies renovables no donen per a mantindré l’estil de vida de balafiament energètic que vivim.

I pense jo, si hem segut capaços de recuperar (i de no deixar perdre) tradicions tan boniques com el Nadal i els seus personatges. ¿Perquè no recuperar eixes enramades tradicionals? Eixes que feien olor a les nostres plantes, a les nostres serres, a la nostra manera d’entendre la vida.

Font: Ester Jorda./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *