foradia subscriutegrat

Mireia Pascual explica la realitat de les addiccions a través del seu conte infantil

La periodista, i la il·lustradora Maria Molina, han treballat en 'El viaje de las gotas de lluvia', per a poder ajudar a xiquets i xiquetes, però també als adults, que pateixen aquest tipus de malalties

A través de la climatologia, la periodista Mireia Pascual, i la il·lustradora Maria Molina, han creat una història infantil, que du com a títol ‘El viaje de la gotas de lluvia’, en la qual es parla sobre la situació que viuen les famílies amb pares i mares amb addiccions. Algodón i Espuma són dos germanets núvols que tenen una mare amb aquesta malaltia, i el major dels dos, Algodón, ha de desenvolupar un rol de pare/mare. A poc a poc, el protagonista va patint una sèrie de conseqüències negatives en la seua vida per no poder fer la vida de la resta de xiquets. Per a les seues autores que els personatges d’aquesta història siguen núvols els ha ajudat a poder plasmar en la història les emocions que poden sentir les persones afectades, ja que la tristesa es pot representar amb la pluja, o l’alegria amb un arc de Sant Martí.

Mireia Pascual sempre ha sigut una persona interessada en aquests temes, ja que, el seu pare és metge de persones amb addiccions, i durant molt de temps ella l’ha estat acompanyant a convencions. Aquests anys van servir per a adonar-se que tots els pacients i els seus familiars adults tenien material d’ajuda, però que les seues filles i fills no, i que moltes vegades aquest era un tema tabú. Per aquest motiu va decidir crear aquesta història dirigida als més menuts de la família.

L’autora, a més a més, ha aprofitat aquest llibre amb un missatge tan valent, per a parlar també de les addiccions des d’una perspectiva de gènere: “Les dones que tenen trastorns addictius pateixen igual que un home, però arriben moltes menys a teràpia, ja que tenen un doble estigma. La dona està més castigada perquè està transgredint tots els rols de gènere que tradicionalment ha de complir per ser dona, com per exemple, ser una bona parella, ser bona mare, cuidar de la casa, dels fills, i de sí mateixa per a estar sempre estupenda, i quan eres una persona amb addiccions es transgredeix, perquè si no pots cuidar-te de tu mateixa, com vas a cuidar d’un fill, o treballar, i portar-ho tot endavant, i per això socialment es castiga més a les dones, perquè a banda de les etiquetes negatives com “borratxa”, també com eres dona poden dir-te que eres una “fresca” o més “facilona” perquè com vas sempre beguda… I per això per a mi era important que fora la mare, per a donar visibilitat a com pateixen la malaltia elles”.

Les il·lustracions en aquesta història han sigut una part fonamental per a poder plasmar cadascun dels sentiments, i que els xiquets i xiquetes puguen entendre millor aquests tipus de situacions. Maria Molina ha estat l’encarregada de la realitzaciód’aquesta part, i gràcies a les expressions dels protagonistes, i de jugar amb els colors, aquesta història ha cobrat vida a través dels seus personatges. Un dels secrets d’aquests dibuixos, és que durant el conte apareix un personatge molt especial, el peluix del protagonista que està inspirat en la mascota de la Confederació d’Alcohòlics i Addictes en Rehabilitació.

Pascual i Molina ja han presentat aquest treball a Alcoi i Torrent, i a banda, es va fer una preestrena, a la Confederació. Segons l’escriptora: “La resposta per part de les associacions està sent molt bona. S’està utilitzant en grups de teràpia, de xiquets i xiquetes, i de malalts, perquè a més, molta gent em comenta que és un conte dirigit per als menuts, però que qualsevol persona pot llegir-ho perquè té molt de rerefons. També sé que moltes persones que han patit o pateixen la malaltia, i dels seus familiars està sent bona perquè se senten identificats amb els personatges i amb eixos rols”.

Aquest projecte ha anat més enllà, i a banda d’aquest conte, també s’ha creat un material per a treballar en família: “Ara mateix sols està per a les famílies que han fet la seua aportació en ‘Goteo’, que és una plataforma de mecenatge, i és un complement al llibre i una ferramenta per a les famílies perquè puguen treballar aspectes emocionals, tota la família junta. També, des de l’editorial s’ha fet una cartilla didàctica per a les aules, per a poder treballar les emocions”.

‘El viaje de las gotas de lluvia’ ja es pot adquirir en qualsevol llibreria de l’estat, i per internet, a través de Reclama Editorial.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *