foradia barnasants

La Carrasca considera que el Pla Local de Residus d’Alcoi és deficient

El grup ecologista ha presentat una sèrie d'al·legacions per a informar sobre les mancances en aquest Pla, que segons comuniquen, "incompleix la normativa aplicable i que resulta insuficient per a planificar una gestió de la brossa que complisca les obligacions legals de reducció, recollida separada i preparació per a la utilització i el reciclatge"

La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció, ha presentat al·legacions respecte al Pla Local de Residus d’Alcoi, ja que consideren que “té molt baixa qualitat” i que “no compleix la normativa aplicable, i és insuficient per a planificar la gestió de la brossa que complisca les obligacions legals de reducció, recollida separada i preparació per a la utilització i el reciclatge”.

Com expliquen des de la Colla: “Una part fonamental dels plans locals de residus és un bon diagnòstic de la situació de partida. No obstant això, en aquest Pla no s’estudia la composició dels residus generats, no hi ha dades de les quantitats generades i de la Font de cada fracció de residus, ni de la qualitat de cada recollida selectiva”, per a la Carrasca, tot això “fa impossible calcular els rendiments de la recollida selectiva i de la preparació per a la reutilització i el reciclatge, i verificar el compliment dels objectius al llarg de la vigència del Pla”.

Segons han analitzat el grup d’ecologistes, aquest pla admet la mancança d’eixa informació bàsica quan planteja que s’haurà de fer un inventari de residus i revisió de les aportacions anuals. “El PLR deixa per al futur l’anàlisi del volum i naturalesa de la brossa que es produeix a Alcoi, encara que eixa és la informació bàsica que s’hauria d’haver obtingut prèviament per a poder fer una planificació adequada. Per a La Carrasca això suposa elaborar un Pla començant la casa per la teulada”. També indiquen que el pla tampoc compta amb un altre element que és bàsic a les normatives de residus, que és l’estudi comparatiu dels diferents sistemes de recollida, i que en la documentació exposada per l’Ajuntament no hi ha cap memòria tècnica i econòmica que compare els diferents models de recollida quant a costos, eficiència en la recollida selectiva, utilització d’espai públic i compliment dels objectius de preparació per a la reutilització i el reciclatge. “Simplement, manté com a model genèric la recollida amb contenidors i designa per a la recollida porta a porta unes zones que considera òptimes- sense cap justificació tècnica ni econòmica- mentre que per a zones amb edificacions en altura recomana realitzar un estudi detallat de les diferents alternatives per a la recollida porta a porta (novament deixa per al futur allò que ja hauria d’haver contingut el Pla)”, asseguren.

Segons les dades aportades pel Pla, La Carrasca calcula que en 2020 es van recollir per separat l’1,25% de la matèria orgànica de la brossa, molt per davall de l’objectiu del 25% establit pel Pla Integral de Residus valencià, i això “fa evident que cal un canvi dràstic en l’actual model de gestió dels residus”.

La colla ha fet al·legacions respecte a la legislació desfasada, la falta d’una autèntica memòria econòmica, o els indicadors de compliment inadequats. Després d’haver presentat aquest document, esperen que el govern local “recapacite i reelabore el Pla Local de Residus perquè siga un document de planificació amb dades fiables i rigoroses, que siga realment útil per a complir almenys els objectius de reducció, reutilització i reciclatge estipulats per la llei”. A més a més, també demanen “responsabilitat al conjunt de forces polítiques i socials per a treballar conjuntament cap a una millor gestió de la brossa, buscar el consens i la participació, i evitar batalletes electoralistes amb un tema amb repercussions ecològiques, econòmiques i socials tan importants”.

Font: Redacció./

bombersvalencia


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *