foradia cdturisme

La recreació històrica del Tractat d’Almisrà arriba al Gran Teatre de Xàtiva

La representació se celebrarà el dissabte 11 de febrer. A més a més, el dia 28 de gener es va dur a terme una conferència sobre el llibre 'Tractat d'Almisrà' que va comptar amb la participació del cronista de la ciutat, Agustí Ventura i de l'actor Román Francés Berbegal

Xàtiva donarà protagonisme durant dos dies al fet històric del Tractat d’Almisrà amb dos activitats. La primera d’elles va celebrar-se el passat dissabte 28 de gener, amb la conferència del llibre sobre el ‘Tractat d’Almisrà’. Aquest acte va comptar amb la participació del cronista de la ciutat Agustí Ventura, i d’un dels actors de l’Associació Cultural del Tractat del Camp de Mirra, Román Francés Berbegal.

Dita recreació històrica del Tractat d’Almisrà es podrà veure a Xàtiva en la vesprada de l’11 de febrer a les 20h, al Gran Teatre de Xàtiva. Aquesta representació és la versió teatral de l’històric pacte, una obra bilingüe amb pròleg i quatre jornades segons el Llibre dels Fets i els documents de la donació d’Énguera, i l’original del Tractat. L’Associació Cultural del Tractat del Camp de Mirra serà l’encarregada de posar en l’escenari del Gran Teatre de Xàtiva aquests fets històrics. En total aquest grup està format per 35 actors i actrius, i un equip tècnic i artístic de més de 25 persones.

Cada 25 d’agost Camp de Mirra realitza aquesta representació, sent possiblement l’única mostra de teatre històric de tot el territori valencià, i que conta uns fets transcendents per a la història dels valencians i valencianes d’aquestes comarques. I és que, aquest tractat és considerat com un dels pactes medievals més rellevants duts a terme per Castella i Aragó, i adquireix major importància pel fet de ser la primera frontera estable del sud de l’antic Regne de València.

Mentre s’assetjava el Castell i la vila de Xàtiva a l’hivern de 1244, un component de forces castellanes comandades pel cavaller castellà Pedro Núñez de Guzmán s’apoderava de les viles de Moixent i Énguera, que pertanyien a la jurisdicció de Xàtiva, agreujant-se el conflicte al descobrir un espia castellà que pretenia negociar secretament amb els musulmans l’entrega de Xàtiva a l’Infant de Castella.

Aquests altercats propiciaren una trobada al castell fronterer d’Almisrà, on la indignació de Jaume I arriba a l’extrem quan els emissaris de l’Infant li asseguren que Xàtiva es rendirà a les tropes castellanes. És en aquest moment quan Jaume I pronuncia la famosa frase: “Qui en Xàtiva voldrà entrar, sobre Nos haurà de passar”. La intervenció de la Reina Violant fan que el Rei plantege un nou tractat amb Castella que se signaria el 26 de març de 1244, vespra del Diumenge de Rams.

Les entrades per a la representació del Tractat d’Almisrà al Gran Teatre de Xàtiva seran gratuïtes.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *