foradia subscriutegrat

Pep Gimeno ‘El Botifarra’ ensenya els seus objectes quotidians en una exposició a Sant Domènec

Es podrà visitar fins al dia de Sant Josep, i allí es podrà veure aquesta mostra que es diu 'Estimar els objectes', i en la qual es recullen més de 250 objectes de la propietat del cantaor xativí

Fins al dia 19 de març es podrà visitar, a l’espai cultural de Sant Domènec de Xàtiva, l’exposició ‘Estimar els objectes’, en la qual estarà la col·lecció etnològica del cantaor xativí, Pep Gimeno ‘El Botifarra’. Segons ha indicat la regidora de Cultura, Raquel Caballero: “Aquesta és una exposició molt singular sobre objectes de la vida quotidiana que ens han anat facilitant el nostre dia a dia amb el pas del temps, i que ens fa pensar en la nostra evolució. Tots pertanyen a Pep, així és un punt més a sumar a l’hora de visitar-la, perquè serà ell qui farà de guia turístic durant les setmanes que venen”.

Aquesta mostra està formada per més de 250 objectes propietat del cantaor xativí, i està concebuda no per explicar la història dels mateixos, sinó de la vinculació més sentimental. L’exposició està dividida en dos parts: per una banda, en les capelles es tracta l’etapa més emotiva a través de diverses seccions, en la qual s’explica amb vídeos creats per a l’ocasió, els objectes que durant la seua vida ha anat acumulant. Per altra banda, suposa una metàfora de la Casa Cuesa, on Pep guarda els objectes.

Aureli Domènech, comissari d”Estimar els objectes’ ha explicat que: “Volíem parar una taula entre tots sobre Pep Botifarra, convidant a tot el que passe a què conega eixa col·lecció. Una taula que pot semblar caòtica, però no. Qui ordena sa casa com un museu? Està ordenat des de la llar fins als aparells de llaurança i de treball en la vinya”.

Per la seua part, Pep Gimeno, ha afegit que: “Tot açò ho tinc entre Casa Cuesa i la casa dels meus uelos, en la plaça la Galera, dalt a l’andana. Hem anat apanyant i restaurant, perquè són coses molt velles i han de tenir un manteniment. Sempre dic que en ma casa hem sigut llauradors i està el que s’ha gastat tota la vida, tot i que també hi ha objectes de cuina o joguets per part de mon pare i de ma mare. Hi ha molts temes que tocar”, i ha afegit que: “m’agradaria que la meua ciutat i que la comarca gaudira d’aquesta exposició, perquè com diu Raimon, qui perd els orígens perd la identitat”.

L’alcalde de la localitat, Roger Cerdà, ha assenyalat que: “Tots coneguem a Pep Botifarra i sabem de la seua magnífica tasca per la recuperació del cant tradicional valencià, però ara ací vegem un vessant diferent i alhora complementària, ja que es fa valdre l’atrezzo de quan es cantaven les cançons que Pep ha anat recuperant”.

Aquesta exposició compta amb la col·laboració del Museu Valencià d’Etnologia, que es podrà visitar fins al dia 19 de març. A més a més, s’ha previst que els centres educatius facen visites guiades per a conéixer de la mà de Pep Gimeno ‘El Botifarra’ tota aquesta mostra.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *