foradia cdturisme

S’acosta el final del conflicte per la concentració parcel·lària de la Marjal Pego-Oliva

La Conselleria d'Agricultura, el pròxim any, podria donar seguretat jurídica a més de 900 propietaris després de 50 anys d'incertesa

En 1970 va començar la concentració parcel·lària en la Marjal de Pego-Oliva, però, en 1994, quan es va declarar parc natural, es va suspendre aquest procés. Després de l’aprovació del Pla d’Ordenació de Recursos Natural, la situació continuava de la mateixa forma augmentant el malestar dels propietaris i propietàries dels terrenys que havien quedat dintre de perímetre protegit. Amb l’arribada del govern del Botànic, en 2015, aquesta demanda històrica ha sigut atesa, i ara, per fi, els propietaris tindran el seu terreny ben delimitat i apte per al cultiu.

El secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Roger Llanes, i el director general d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Toni Quintana, així com els representants dels ajuntaments dels municipis afectats, s’han reunit per a posar fi a la concentració parcel·lària i informar de les novetats del procediment que s’està seguint. Segons les fonts de la Conselleria: “S’espera que en aquest procés per a permutar o comprar les parcel·les privades que estan dintre de l’àrea de màxima protecció, allí on no es pot cultivar, concloga el pròxim any”. Els 931 propietaris de les 2.978 parcel·les afectades per fi poden veure una solució al seu problema, després de molts anys batallant perquè la concentració parcel·lària siga una realitat.

Amb aquesta concentració es pretén reubicar les parcel·les dels veïns i veïnes fora de la zona de màxima protecció del parc natural, oferint-los l’equivalent de les seues terres mitjançant una permuta. El projecte contempla la reubicació de més de 2.000 parcel·les que ocupen al voltant de 830 hectàrees. Per la seua part, la Conselleria d’Agricultura en comprar els terrenys dintre de la zona protegida, comptarà amb el domini d’aquestes terres, declarant-se d’utilitat pública.

Llanes, ha avançat que: “En l’àrea de cultiu es crearan infraestructures agràries com camins i séquies”, i ha destacat que: “amb aquest procés, que està complint amb terminis, acabem amb la incertesa de centenars de propietaris, molts dels quals no sabien ni on tenien les parcel·les, i ara, se’ls adjudica un títol de propietat”.

Yolanda Balaguer, alcaldessa d’Oliva, va ser una de les presents en la reunió, i ha assenyalat que: “Pel que respecta als propietaris i propietàries d’Oliva, dir-los que l’Ajuntament treballarà colze a colze amb la Conselleria i els mantindrà informats en tot moment per qualsevol novetat. Estem molt satisfets i satisfetes dels avanços que hem aconseguit perquè donem solució a una demanda històrica, i esperança a les persones afectades, i, a més a més, estem reconfigurant el nostre parc natural des d’un punt de vista més sostenible amb el medi ambient, el sector agrícola i les famílies d’Oliva i de Pego”.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *