foradia subscriutegrat

Paco Grau: Generador de gran vitalitat

Els nostres artistes del País Valencià per Yolanda Murcia i Mateo Gamón

De família dedicada a la fotografia, des de ben petit va començar a integrar-se entre ella arribant-se a ser un gran captador de petits moments que converteixen la seva feina en una cosa fascinant.

El seu pare, involucrat dins de l’Agrupació fotogràfica i des que l’artista era petit, li va ensenyar a aprendre d’aquesta gran i apassionant vocació. Les càmeres, rodets i cubetes formaven part del seu entorn des que va néixer. El seu objectiu és arribar a utilitzar la càmera com a mitjà d’expressió; uns ulls en els quals poder captar la bellesa de tots aquells moments, de totes aquelles sensacions que l’artista té el plaer de transportar cap a nosaltres convertint-los en pur atractiu, una influència que arreplega d’artistes com Carmen Calvo; artista contemporània espanyola, destacada per la seva aportació a l’art contemporani internacional, fent la seva obra amb una pluralitat de recursos formals, com Paco Grau. La seva manera de representar els objectes fa que l’obra cobre vida donant-li vitalitat alhora que expressionisme. A més, l’extensa biografia professional de Paco Grau arrenca l’any 1978 amb la seva integració a la plantilla del diari Ciutat d’Alcoi, al qual estarà vinculat durant dues dècades. Al llarg del període de la Transició col·labora amb diferents mitjans de comunicació, des del diari Información a El País, passant per publicacions com a Valenciana Semanal. Es converteix en el cronista gràfic d’una etapa de grans canvis i de convulsions socials, que quedarà reflectida a les pàgines dels diaris als qualsaportarà una mirada crítica i creativa estrictament personal.

Com a reporter gràfic, lligat a l’actualitat del dia a dia, o com a promotor de publicacions, Paco Grau s’ha convertit en un dels personatges clau de la fotografia de la Comunitat Valenciana els darrers anys. A través de l’objectiu de la seva càmera ha anat construint una visió particular del món, un relat original i atractiu del seu entorn més proper. És per això que dins del seu gran recorregut com a artista dins de la fotografia trobem exposicions individuals com la de l’any 79 anomenada ”Paco Grau fotografies” al centre cultural d’Alcoi o ”La festa de les dues cultures” a la fundació Lecasse, o també quant a exposicions col·lectives en trobem algunes com la d”Imatges de l’Ovidi’ al centre Ovidi Montllor o la d’Escoles valencianes al centre cultural. Tot i això, no ens oblidem de premis com el Premi Associació de la Premsa. Revista ‘Imatges’.

A més, la seva nova exposició ”Nous camins”, va ser inaugurada el dia 2 de setembre del 2022 i estarà disponible fins al dia 31 de desembre a la Fundació mútua llevant on Paco exposa el seu recorregut personal amb un impacte a la imatge on revela els seus inicis en un nou terreny; una exposició que cerca marcar la diferència entre totes les altres realitzades fins ara per l’artista, portant l’espectador cap a la reflexió i provocant així una gran experiència artística.

Sens dubte, ens trobem davant d’un recorregut marcat per l’artista on l’espectador podrà gaudir de cada detall de les seves obres, elaborat amb gran minuciositat de manera que el seu treball i la seva pròpia obra el convertisca en allò que és; generador de gran vitalitat.

Font: Yolanda Murcia i Mateo Gamón./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *