foradia subscriutegrat

El dictador Francisco Franco ja no té cap honor a Alcoi

Article per Belén Rivas • La corporació municipal ha celebrat un plenari extraordinari durant aquest matí en el qual els diferents portaveus han donat la seua opinió sobre aquest pas tan important per a la democràcia a la nostra ciutat

Matí del 14 d’abril de 2023. Dia en el qual es commemora la proclamació de la II República Espanyola, i a més, dia en què l’Ajuntament d’Alcoi ha anul·lat l’acord plenari del 10 d’abril de 1959 en el qual es va atorgar la Medalla d’Or de la ciutat al dictador Francisco Franco. No sabem si ha sigut casualitat o no, però fer aquest acte en pro de la democràcia en un dia com hui, sens dubte, està carregat de simbolisme.

La corporació municipal ha celebrat un plenari extraordinari que no ha arribat ni als 30 minuts. Per sort, quasi tots estaven d’acord de retirar aquest honor a una persona que va causar més de 40 anys de dolor i d’autoritarisme, a un dictador al qual hui dia molts “nostàlgics” continuen defenent, i així ho ha demostrat l’única persona que ha votat en contra d’aquesta retirada, de complir amb la Llei de Memòria Democràtica de 2022, i de la Llei de Democràtica de 2017 de la Generalitat Valenciana. Eixa persona ha sigut David Abad, representant de Vox, que a més, ha aprofitat aquest acte tan important per a la reparació per a llançar un discurs demagògic i sense cap classe de sentit. Sí, senyor Abad, és cert que després de les crisis que hem patit després d’una pandèmia i de la inflació la ciutadania té moltes preocupacions, però llevar aquest reconeixement és un acte de justícia per a tots els que van lluitar i defensar la democràcia de la qual gaudim ara, i de la que hem de continuar defensant de persones com vosté.

Pleno ajuntament d’Alcoi 14 d’abril 2023./

La resta de formacions han donat el seu vot a favor i han coincidit en que en una democràcia real no hi ha cabuda per a distincions a persones que representen tot el contrari al model polític actual. S’ha parlat de justícia, de què Alcoi està d’enhorabona. Hi ha hagut moment per a recordar a aquells que van patir en primera persona la repressió, i per a tots aquells que encara continuen en la recerca dels seus familiars abandonats a foses comuns. S’ha reivindicat que la justícia mai ha jutjat tots els crims franquistes, i que encara són moltes les seqüeles que queden d’aquells anys d’horror. Tots ells, encara que amb matisos, han donat el seu vot a favor perquè Alcoi continue en el camí de la justícia i la democràcia.

Malauradament, massa s’està tardant en reparar totes aquestes ferides. S’està tardant tant que tots aquells que ho van viure en la seua pell no podran veure com Espanya, a poc a poc, està fent passos endavant per a ser una democràcia en la qual es castigue tot el que el franquisme va provocar, i en la que es faça justícia per tots aquells que van lluitar per la llibertat i la pluralitat. Com bé ha dit la regidora de Democràcia Participativa i Transparència, Teresa Sanjuan, durant aquesta sessió: “Aquest és un acte de justícia. Estem fent que Alcoi siga una ciutat millor. Els que voten en contra ho estaran també de la constitució i de la democràcia”.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *