foradia subscriutegrat

Carmina Nadal compleix 30 anys en el món de la festa i el ball

Per a celebrar-ho la coreògrafa va organitzar un dinar amb les ballarines i ballarins que han format part del seu ballet durant aquestes tres dècades, amb primers trons de les filaes on ha participat i, amb multitud d'amics i familiars. A més a més, enguany tornarà a col·laborar amb la Filà Alcodians, filà amb la que va començar la seua trajectòria

Carmina Nadal ha celebrat que ja són tres dècades formant part del món de la festa gràcies als seus ballets, una part imprescindible en el Dia de l’Entrada. La Filà Alcodians, en l’any 1993 va ser la primera que li va donar una oportunitat, i a partir d’eixe moment han sigut 13 les filaes que han comptat amb ella durant aquest temps. Precisament enguany, en aquesta ocasió gràcies a la pandèmia, Carmina tornarà a eixa filà que la va veure nàixer com a coreògrafa.

En aquests 30 anys, han sigut molts els muntatges que ha preparat Carmina, i ella mateixa confessa que no sabria quin triar. Fent un repàs per la seua trajectòria, comença a recordar grans moments: “M’agraden tots els ballets que he fet. Recorde que en 1994 Alejandro Soler ens va fer un que érem unes titelles. També vam fer un dels Marraskesch que es deia ‘Culto al Sol’, i que ens va ploure molt. L’any passat també va ser especial eixir en la capitania d’Alfonso Moreno, en els Muntanyesos, perquè li tinc molta estima. No podria quedar-me amb un perquè tots m’agraden”. En totes les seues creacions es pot identificar l’estil tan autèntic de la coreògrafa, ja que com bé explica, intenta incloure una part teatralitzada als seus balls amb l’objectiu de què la gent puga entendre el que es vol representar. A més a més, destaca que una de les coses més importants per a ella, és poder donar l’oportunitat a la gent que puga viure l’experiència de poder eixir ballant a Alcoi: “M’agrada que col·labore gent de l’escola que no és del ballet oficial, perquè els veus que tenen molta il·lusió. Jo els ensenye la coreografia, i poden eixir perfectament. A més, per a mi no és important el físic d’una persona, sols m’importa que ballen bé, perquè tots tenen dret a fer-ho. I la veritat és que es contagia la il·lusió, i m’agrada veure a la gent contenta. És cert que molta gent parla de que fa falta tindre més tècnica, però als carrers d’Alcoi tampoc es pot fer molta cosa amb els adoquins”.

La ballarina alcoiana continua incombustible i sense perdre les ganes de continuar oferint espectacle en el món de la festa: “Per a mi cada any és com començar. Els meus ballets els considere com fills, i en tots hi ha les mateixes ganes perquè cada any fem una cosa nova. Tenim música diferent, dissenys, idees…”.

Aquests 30 anys s’han celebrat amb una gran festa que es va fer a la Filà Muntanyesos. Allí van assistir persones que han format part del ballet, primers trons de les filaes on ha participat, i amics i familiars. Allí Nadal va repartir camisetes commemoratives, i quadres. “Érem quasi 90 persones, i així i tot va faltar gent. La veritat que ho vam passar molt bé, vam fer una gran festa”. Per al 2024, Carmina ja està pensant en com celebrarà els 10 anys de la creació de la seua acadèmia: “Farem una altra festa. Potser es faça alguna actuació, però de segur que festa hi haurà”.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *