foradia cdturisme

Onil tancarà el mes d’abril amb la celebració de la Mare de Déu de la Salut

Des del dia 22 d’abril, fins a l’1 de maig, aquesta localitat estarà gaudint de les seues festes en honor a la Mare de Déu, i de Moros i Cristians, i per això, Raúl Ferrer, regidor de Festes del municipi, ha estat contant com es viuen aquests dies a Onil

A finals del mes d’abril, Onil està immers en la celebració de les seues festes en honor a la Mare de Déu de la Salut, i de Moros i Cristians, que duraran des del dia 22 d’abril fins a l’1 de maig. Al ser tants dies de festa, la programació és molt àmplia i adaptada a totes les edats. Raúl Ferrer, regidor de Festes, ha estat explicant tot el que es farà en aquestes festes.

Tot començarà el dia 22 d’abril amb la nit de les fogueres, on tot el poble ix a sopar al carrer, i ja entrada la nit, a la 1 de la matinada, es duran a terme els tradicionals ‘coets borratxos’, que duraran fins a les 4 de la matinada.

Hi haurà poc temps per a dormir perquè l’endemà, el dia 23 d’abril ,tindrà lloc la processó i l’ofrena. La Mare de Déu arriba des de l’ermita fins al poble, amb una processó pel nucli antic del municipi. “Anem a l’ermita, fora del poble, i anem fins al portal on està el convent. Allí es canten unes salves amb arcabusseria, i comença la processó cap a les 11 del matí. Personalment és un acte que m’agrada molt. No soc creient, però es produeix un moment molt entranyable”. Ja per a la vesprada continua la programació amb l’ofrena de flors a la Mare de Déu.

Després d’aquests dies en el que el ball és el màxim protagonista, però enguany, com a novetat també ho serà la pilota valenciana: “Abans durant els dies de dansa, en el carrer Trinquet es feia una partida de pilota, i després es ballava la dansa, i el que hem volgut fer és recuperar això un poc, així que es farà la partida de pilota, i la dansa a la plaça Major”, comenta el regidor.

El dia 27, ja començaran els actes dirigits a les festes de Moros i Cristians, amb la nit de l’Olleta, i continuaran durant tot eixe cap de setmana. El dia 28 de matí comença tot amb la Moguda de Bandes, en les quals s’interpreten pasdobles, l’himne de la comunitat, l’himne d’Espanya, i l’himne d’Onil. Seguidament, es fa un Àngelus, i una mascletà. A les 17:30 de la vesprada comença l’entrada, començant pel bàndol cristià. “L’entrada és l’acte més especial, on els capitans trauen a la llum tot el que han estat treballant”.

El dia 29 Onil representarà la batalla entre els moros i cristians amb el dia dels trons, les guerrilles i les ambaixades, i aquests trons continuaran al matí del dia 30, que donaran pas a una nova entrada, però en aquesta ocasió serà el bàndol moro el que començarà la desfilada.

L’últim dia de Festes a Onil, el dia 1, se celebra una nova ambaixada, els trons, i la Mare de Déu tornarà a l’ermita fins a les pròximes festes.

Raúl Ferrer ha volgut destacar alguns dels elements que fan de les seues festes especials: “Tenim un acte molt característic que són les misses del matí. La diferència és que la gent va amb els vestits de gala, i és una forma de poder veure tota la festa però a un ritme més lleuger. Aquesta és una desfilada amb pasdobles. Una altra cosa que ens fa diferent és la confecció de la indumentària, en la forma de fer-ho. Sol ser més tradicional, es fa a les cases. No solem utilitzar trages de lloguer”.

El regidor aprofita aquesta ocasió per a convidar a tots el veïnat de les localitats del voltant a gaudir de les seues festes amb ells: “Crec que la sort que tenim al poble és que són molt familiars i molt properes. Onil és un poble molt hospitalari, i estic segur que si passen per alguna filà o locals seran benvinguts. El poble així ho fa saber a la gent de fora. Així que crec que el millor és que vinguen i ho comproven, i de segur que tornaran”.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *