foradia subscriutegrat

Cal recuperar la credibilitat en les institucions

Article per Sergi Rodríguez Castelló • Candidat a l’alcaldia per Guanyar Alcoi

Segons publica el diari oficial del PSOE d’Alcoi —és a dir, la pàgina web de l’Ajuntament que paguem tots els alcoians i alcoianes—, a la nostra ciutat: «ve més gent que se’n va». I segueix: «Recordem que la setmana passada el Govern va explicar que no podia votar a favor d’una moció per a fer un diagnòstic sobre la pèrdua de la població perquè ja té un projecte de futur de fa molt temps, un projecte en el qual està implementant accions de manera transversal… que creen sinergies i camins per a poder millorar en general la nostra ciutat». La notícia és digna de lectura per a tindre-la en compte com a exemple d’informació manipulada i intencionada fent ús indigne d’un mitjà institucional que s’hauria de limitar a exposar dades i no interpretar-les per a justificar les accions del govern.

Al llarg d’aquesta legislatura s’ha fet molt palés que el govern de Toni Francés ha patrimonialitzat l’Ajuntament com si fos d’ús exclusiu del PSOE. Ja ve de llarg, són molts anys d’alcaldia que fan confondre institució amb partit. Aquesta confusió i l’ús partidista de les institucions, que són de totes i tots, és molt perillós per a la salut democràtica.

La pàgina web de l’Ajuntament d’Alcoi, no sols per la notícia que he mencionat abans, sinó per la majoria de notícies que dóna, conté l’opinió de part, la del PSOE. És com si fos l’opinió de l’editorial. Ells s’ho fan ells s’ho mengen. Aquest és un exemple clar del que no s’ha de fer des del govern. Una pàgina web d’un Ajuntament s’ha de limitar a informar de manera objectiva i no fer valoracions partidistes. Per a valorar i crear opinió estan els mitjans ‘propis que s’ha de pagar cadascú o la seua transmissió mitjançant els mitjans de comunicació externs.

12 anys d’alcaldia fan creure que pots utilitzar els mitjans de totes i tots en benefici propi. Caldrà sanejar els mals costums adquirits al llarg d’anys de mandat monocolor més que siga per salut democràtica.

Això i la necessitat de combatre la manca de credibilitat de les institucions davant de fets tant inexplicables com l’ocorregut amb els familiars dels afectats pel DomusVi a Alcoi. Que tot un plenari de l’Ajuntament aprove per unanimitat elevar a les Corts una petició per a crear una Comissió d’investigació per la mort de 74 persones durant la pandèmia de la covid, i que aquesta es perda per l’entramat burocràtic sense que cap grup del parlament valencià done resposta, és del tot imperdonable, i un greu descrèdit de la Institució. El periodista alcoià Ramon Climent Vaello va fer lectura a l’acte d’homenatge a les víctimes que tingué lloc a la Glorieta, d’un article seu del 2021 que descriu a la perfecció els fets i manifesta una opinió que subscric fil per randa.

Però per a més inri la mateixa Conselleria que no ha donat cap explicació dels fets, la d’igualtat i Polítiques inclusives, va lliurar a l’estiu passat la concessió de la gestió de la teleassistència per als nostres majors, al mateix grup del DomusVi. Un grup de fons d’inversió que és un oligopoli amb diners invertits a «paradisos» fiscals, que ocupa la majoria de concessions públiques per a fer negoci de la necessitat de cura de les persones dependents i la gestió de la qual ha quedat més que en evidència durant la pandèmia. Com és possible que l’administració pública, davant d’aquest fets i les moltes denúncies que els usuaris han fet, continue confiant en aquest oligopoli? Com és possible que encara es privatitzen les gestions per a cobrir les necessitats bàsiques de les persones, les cures i les atencions als dependents, per a que les empreses miren més els beneficis econòmics que no la qualitat del servei? En ple segle XXI encara no hem arribat a entendre que aquest servei s’ha de fer directament des d’allò públic? Voleu més? L’empresa de teleassistència no té base operativa a la comarca. La té a Petrer, per la qual cosa no pot complir amb un dels requisits que exigeix la licitació: estar a menys de 30 minuts per atendre les necessitats d’urgència dels dependents.

Per a començar a recuperar la credibilitat en les institucions, com a mínim aquestes tres coses que he mencionat s’han de solucionar. La primera, la de l’ús partidista d’allò que és de totes i tots, no votant als partits que ho han fet. La segona, la del menyspreu als familiars afectats pel DomusVi, fent ús de la comissió de peticions de les Corts per a que els familiars intervinguen directament, demanden la creació de la comissió d’investigació i exigisquen el posicionament clar dels grups polítics a les Corts. I el tercer, el del servei de teleassistència, que es tinga com a mínim un punt operatiu a Alcoi i comarca que garantisca el bon servei d’urgències.

Font: Sergi Rodríguez Castelló – Candidat a l’alcaldia per Guanyar Alcoi./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *