foradia mediambient

Any Eusebi Sempere: el coreògraf de la geometria té el seu espai a Onil

Un repàs de la vida del pintor i escultor colivenc • Reportatge per Amàlia Garrigós

En el centenari del seu naixement la Generalitat Valenciana dedica el 2023 a l’artista Eusebi Sempere (1923-1985), un dels pintors i escultors valencians més destacats del panorama artístic de postguerra per ser precursor de l’art cinètic, aquell que sembla tindre moviment, una característica clau en la seua creació. Introductor de l’art abstracte i la serigrafia a Espanya, Sempere va ser un avançat al seu temps. Va impulsar el MACA, Museu d’Art Contemporani d’Alacant. Premi Príncep d’Astúries de les Arts i Medalla d’Or al Mèrit de les Belles Arts, les seues valuoses aportacions artístiques no es corresponen amb el seu renom entre la societat valenciana. És per aquesta raó, que el Consell ha declarat l’Any Eusebi Sempere creant una comissió per a coordinar els actes commemoratius i on la localitat natal de l’artista, Onil, en forma part. 

“Nosaltres tenim el privilegi de dir que Eusebi va naixer ací”, afirma el regidor de cultura, Raül Ferrer. El consistori d’aquest municipi de la Foia de Castalla va presentar el proppassat 3 d’abril, dia del natalici de l’artista, l’Espai Eusebi Sempere. Una sala situada en la planta superior de l’imponent Palau del Marqués de Dos Aigües. L’edifici del segle XVI, segons explica Ferrer, “té vinculació directa amb Sempere perquè hem descobert correspondència en què ell mostra molt d’interés en la seua rehabilitació contribuint decididament a que fóra possible.” La sala albergará l’obra que té Onil i que suma al voltant de 25 peces que inclouen pintures a l’oli del seu període formatiu, gravats realitzats entre 1946 i 1947 a València, carpetes de serigrafies de Las cuatro estaciones (1965) i Cántico espiritual (1982), altres serigrafies sobre paper, gouaches, dos escultures i maquetes, com la de la revolucionària església que planificava per a Onil i que no va arribar a ser construïda.

Humi Guill, alcaldessa a Onil i Raül Ferrer, regidor de Cultura. Foto: S.Sempere./

L’alcaldessa, Humi Guill, destaca que “l’Espai mostra la vida i obra del colivenc més conegut mundialment, però potser, massa desconegut entre la societat valenciana. Cal que la població s’acoste a aquesta figura i que tinga un valor didàctic per tal que totes les generacions i especialement els més joves, des de l’escola, puguen conéixer l’artista”. Per a assolir l’objectiu s’organitzaran visites guiades i tallers. El seu comissari, Paco Linares, va dir en la roda de premsa de presentació que hi ha una exposició permanent de caràcter divulgatiu i, alhora, és un recinte obert i viu on es pot anar aportant obra per a ser mostrada de manera temporal per a que siga coneguda pels veïns. El regidor Raül Ferrer apunta que hi ha molta gent al poble que té obra de Sempere a les seues cases. Ell mateix ha tingut la sort d’adquirir-ne: “Quan la mire, cada vegada veig una cosa distinta. Es a dir, pot transformar-se en mil obres perque les línies, les corbes, els fons, els colors estan en moviment. És un artista completíssim que ha deixat la seua petjada en molts llocs de la vila, des de la capella del baptisteri de l’església Santiago Apóstol pintada al fresc l’any 1950, l’obra dedicada a la nina i als jogueters, una de les pirámides, decorats per a festivals musicals i, fins i tot, la façana de l’aeroport d’Alacant. Tanta diversitat fascina.”

L’Espai Eusebi Sempere serà  també un interessant atractiu turístic i cultural per  a ser visitat. L’ajuntament ha invertit 50.000 euros  i el projecte ha tardat any i mig en fer-se realitat. Està previst que siga inaugurat i obert al públic el pròxim mes de juny.

Presentació de l’Espai Sempere a Onil. Foto: S.Sempere./

Formació

Aquell xicon tímid, que patia estrabisme, va mostrar des de menut una gran capacitat imaginativa. Va fer el batxillerat a Alcoi. El seu pare tenia una xicoteta fàbrica de nines de cartró i, amb la guerra civil va decidir anarse’n a Valencia on l’Eusebi jove va estudiar a l’Escola d’Arts i Oficis i a la de Belles Arts de Sant Carles, on va rebre el títol de professor de dibuix en 1948. Tornava sovint a Onil. Era el seu refugi. De fet, va voler morir al seu poble l’any 1985 on es va instal·lar la capella ardent. Sempere-Juan són cognoms molt identificatius d’Onil i la seua família directa són la germana i les seues dos nebodes que no resideixen a la vila. 

Va viatjar a París i als Estats Units on va va participar en biennals internacionals i exposicions individuals i col·lectives, i on va adquirir la tècnica artística per a assolir un paper primordial de cara a entendre l’art contemporani a Espanya.

Creació del MACA d’Alacant 

Aquest espai va obrir les portes el 5 de novembre del 1977 i es va convertir en un dels museus d’art contemporani pioners a Espanya. Sempere va donar-hi la seua col·lecció d’art particular formada per 177 peces entre escultures, pintures, dibuixos i obra gràfica. També va crear el Museo de Arte Abstracto Español de Cuenca  i el Museo de Escultura al Aire Libre de la Castellana, a Madrid. Ell estava plenament convençut que, en el trànsit de la dictadura a la democràcia, els artistes podien contribuir a l’adveniment de la modernitat i la contemporaneïtat a través del compromís amb la cultura.

L’Any Eusebi Sempere és una nova oportunitat per a gaudir de la geometria, el moviment i la il·lusió òptica que conté una lírica implícita. Ell mateix deia que les seues obres ballaven. Ballem, doncs!

Font: Amàlia Garrigós./


museus alcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *